O mnie


Dlaczego kuchnia roślinna?

W kwietniu 2012 roku powiedziałam sobie, że już nigdy nie zjem mięsa. Od tamtego dnia całkowicie zmieniłam swoje życie. jeszcze wtedy nic nie wiedziałam o wegetarianizmie. Wychowana na tradycyjnej, polskiej kuchni nie miałam pojęcia o bogactwie wykorzystywania warzyw, strączków, kasz itd. Czytałam, odkrywałam, eksperymentowałam.

Później zaczęłam myśleć o nabiale i jajkach. Najpierw odstawiłam mleko - i nagle odzyskałam gdzieś straconą energię. W końcu poczułam, że żyję! Poprawa samopoczucia zaprowadziła mnie dalej, czyli do eliminacji z diety wszystkiego co zwierzęce.

Nie mogę nazwać siebie weganką, bo czasami jem miód. Dlatego wolę nazywać to dietą roślinną. Nie noszę i nie kupuję skórzanych wyrobów, nie chodzę do zoo i cyrków, nie wspieram hodowli. Jestem miłośniczką zwierząt, wrażliwą na ich cierpienie, dlatego nie zamierzam przyczyniać się do ich wykorzystywania.

Stąd kuchnia roślinna - jej odkrywanie pozwala mi być sobą.


Blog: 

Na blogu znajdziesz przepisy na dania bez mięsa, jajek i nabiału. Staram się używać łatwo dostępnych składników, ponieważ chciałabym żeby kuchnię roślinną pokochali wszyscy.

Przepisy, które tu znajdziecie są mojego autorstwa - lubię eksperymentować, łączyć smaki, bawić się przyprawami. Jednocześnie wychodzę z założenia, że im mniej składników, im prościej - tym smaczniej, łatwiej i zdrowiej. Zapraszam!






Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl