Pieczone kotlety z soczewicy

1/23/2018



Pieczone kotlety z soczewicy to propozycja na zdrowy obiad w wersji roślinnej.  Idealnie sprawdzą się do burgerów lub po prostu do zjedzenia ze świeżymi warzywami. 

Przepis na pieczone kotlety - na patelni mogą się rozpadać, jednak celowo nie dodawałam mąki czy większej ilości płatków lub jakieś kaszy - żeby nie podbijać węglowodanów.
Polecam na obiad zjeść 2 takie kotlety z dużą ilością świeżych warzyw, można dodać troszkę oleju lnianego lub dodać do masy nasion konopii lub słonecznika (dla większej ilości zdrowych tłuszczy).

Składniki na 6 kotletów:


  • 400 g ugotowanej zielonej soczewicy (u mnie duży kubek)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • Około 2 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 30 g płatków owsianych - około 3 łyżki
  • 20 g pestek dyni - około 2 łyżki 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Ugotowaną soczewicę blenderujemy - niezbyt dokładnie, nie musi być zmiksowana na gładką masę
2. Do soczewicy dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną w kostkę cebulę i szczypiorek. Mieszamy
3. Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, sos sojowy i przyprawy. Odstawiamy na 10 minut.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
5. Z masy formujemy kotlety, wykładamy na papier do pieczenia - pieczemy około 30 minut.

Makro całości: 
1009 kcal, B: 60.46 g, T: 13.61 g, W: 159.7 g
Makro 1 kotleta:
168 kcal, B: 10, 1 g, T: 2,3, W: 26,6 g


Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl