Leśne risotto na słodkim wywarze z marchewek (na białym winie, z kozakami)

368

Leśne risotto na słodkim wywarze z marchewek, z uduszonymi kozakami i białym winem. Ekstrawagancja w kuchni i smak niekoniecznie dla każdego. Nieco wytwornie, jak dla mnie pysznie!

Jeśli śledzicie mojego fanpage’a, to z pewnością już wiecie, że na blogu będą pojawiły się różnego rodzaju treści – nie tylko przepisy. Chciałabym przedstawiać Wam nieco mojego spojrzenia świat, zatem zachącam do bacznego śledzenia tutejszych wpisów. Będzie się działo! Trochę magii, historii, psychologii, zwykłych życiowych spraw.

 Kuchni absolutnie nie porzucam! To moje OM, przeznaczenie i radość na tym świecie! Dlatego dziś wjeżdżam tutaj nieco ekstrawagancko – z leśnym risotto. Choć – na zwykłym ryżu. Co poniektórzy powiedzieliby, że to w takim nie razie nie jest prawdziwe risotto. Ups, sorry – zapożyczam tą nazwę, bo brzmi pięknie i odpowiednio do tego dania. A co tam!

lesne ristotot

Przepis na risotto:

 Wywar z marchewek: 
  • 3 duże marchewki (najlepiej takie jeszcze z ziemią), dorodne
  • Mały kawałek selera
  • 5 listków laurowych
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3,5 litra wody

Przygotowanie wywaru:

1. Marchewkę kroimy w talarki na pól, selera w małe plasterki.

2. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Lekko podsmażamy, ciągle mieszając, aż warzywa się zarumienią. Dodajemy sól, pieprz, zalewamy wodą.

3. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek. Gotujemy około 15 minut aż marchewki będą miękkie.

4. Następnie wyławiamy ziele angielskie i liście laurowe. Bulion odstawiamy. Przechodzimy do risotto.

wywar

Składniki na risotto:

  • Wywar z marchewek
  • Około 8 średniej wielkości grzybów oczyszczonych, pokrojonych drobno  – u mnie kozaki. Po pokrojeniu wychodzi około 2 szklanki
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki ryżu (nieugotowanego)
  • 1 szklanka białego wytrwanego wina
  • Sól, pieprz
  • Woda do podlewania
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Natka pietruszki

risotto

Przygotowanie risotto:

1. Ryż: zalej wodą na 15 minut. Wpłucz.

2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę – aż się zarumieni.

3. Następnie wrzucamy grzyby i pokrojony ząbek czosnku. Mieszamy i podsmażamy około 3 minut.

4. Dodajemy ryż i mieszając podmsmażamy – około 3 minut.

5. Zalewamy całość wywarem z marchewek – również z marchewkami.

6. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Co kilka minut – podchodzimy i mieszamy. Najlepiej jednak stać cały czas nad patelnią. W razie potrzeby – podlać wodą.

7. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz – próbujemy, musimy wyczuć swój smak przyprawienia.

8. Gdy ryż będzie „prawie” gotowy – dodajemy białe wino, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu – pamiętamy o ciągłym mieszaniu. Po 10 minutach ryż powinien być miękki, niesklejony.

9. Możemy sprawdzić smak – dodać według własnych preferencji sól i pieprz.

10. Gotowe risotto posypujemy natką pietruszki.

risotto%2Bz%2Bpodgrzybkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close