Kotlety z kaszy kuskus i ciecierzycy

10/19/2017


Dobre na kolację i obiad, szybkie i zdrowe - czego chcieć więcej? Łapcie przepis na wegańskie kotlety. 

Kolejny przepis na szybkie kotlety wegańskie, tym razem z mojej ulubionej ostatnio kaszy - kuskus (ze względu na to, że nie trzeba jej gotować :)).
Zagęstnikiem są tutaj płatki owsiane i kaszka kukurydziana oraz aquafaba.



Składniki:

100 g kaszy kuskus
1 puszka (400 g) ciecierzycy
1,5 łyżki płatków owsianych
1 łyżka kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka lubczyku
0,5 łyżeczki oregano
1 cebula
Sól, pieprz
Olej kokosowy - 1 łyżka do smażenia

Przygotowanie:
1. Kaszę kuskus zalej gorącą wodą (1 szklanka), przykryj i odstaw na 10 minut.
2. Ciecierzycę odsącz, jednak pozostaw z niej płyn.
3. Cebulę drobno pokrój i lekko podsmaż na patelni.
4. Przygotuj aquafabę - płyn z ciecierzycy zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę (miksuj około 5 minut).
5. Do kaszy kuskus dodaj ciecierzycę - zblenderuj. Dodaj 2 łyżki aquafaby (resztę możesz wykorzystać do ciasta, deserów etc.)
6. Dodaj cebulkę, płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą i przyprawy. Wymieszaj wszystko i odstaw na 10 minut.
7. Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Formuj niewielkie kotlety i smaż z obu stron a złocisty kolor. Na jedną stronę potrzeba około 5 minut na wolnym ogniu.




Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl