Gulasz na zdrowie! Z czarnym ryżem i nasionami konopi

10/09/2017


Sycący, rozgrzewający i prosty - gulasz na zdrowie, czyli idealny na jesień! A do niego świetne dodatki: czarny ryż, szczypiorek i nasiona konopii.

Czy dietą można wpłynąć na odporność? Oczywiście! Dostarczanie organizmowi odpowiednich składników z pewnością pomoże w walce z infekcjami i zakażeniami. Profilaktycznie warto do diety włączyć odpowiednie produkty - o tym niebawem pełen artykuł.

Proponowany gulasz został wykonany z produktów, które są pełne wartościowych jesienią i zimą składników: czyli witaminy A, E, C. Są także bogate w cynk, selen, żelazo oraz kwasy Omega 3 i flawonoidy.


Składniki:


  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białe cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Pieprz, sól
  • Opcjonalnie: listki ziela Azteków - można zastąpić natką pietruszki



Ryż:

Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek na małe kawałeczki. Paprykę w paski.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulkę, paprykę i czosnek. Podsmażamy aż cebula i papryka zaczną mięknąć. 
3. Dodajemy przyprawy: paprykę wędzoną, słodką, pieprz, sól.
4, Dodajemy pomidory i wodę. Zagotowujemy. 
5. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut.
Doprawiamy do smaku. Dorzucamy kilka listków ziela Azteków lub natki pietruszki.

Ryż:

1. Gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Po ugotowaniu, odcedzamy. Posypujemy nasionami konopii i szczypiorkiem. 








Zobacz inne

3 komentarzy

  1. Dzięki za świetny przepis! Idealne danie na chłodne wieczory :) Pozdrawiam! Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesująca propozycja.

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl