Kuskus i pieczarki – czyli pyszne kotlety na tradycyjny obiad. Do ziemniaków, sosu i sałatki. Jedzcie je z sosem pomidorowym, koperkowym, tłuczonymi ziemniakami albo zróbcie z nich burgery.
Dawno już na blogu nie było nowych przepisów na kotlety. Tym razem przepis prosty – bo czym mniej składników, tym bardziej wyrazisty smak warzyw. W tych kotletach z kaszą kuskus wyraźnie czuć pieczarki, jeśli zatem je lubicie – to przepis dla Was!
Ważnym elementem ich przygotowania jest pozostawienie ich na 15 minut przez uformowaniem i smażeniem. Dodanie płatków owsianych i odczekanie sprawia, że kotlety się nie rozpadają podczas smażenia. Nie pomińcie tego kroku 🙂
Smacznego!
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 1,5 szklanki suchej kaszy kuskus + 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- Sól, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej lub 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1,5 łyżki bułki tartej
- Niewielka ilość oleju do smażenia
Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i pieczarki – podsmaż, następnie duś przez kilka minut aż pieczarki zmiękną a większość wody z nich wyparuje. Pod koniec dodaj około 1 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
3. Kaszę kuskus włóż do dużej miski – zalej gorącą wodą, przykryj talerzem i odczekaj około 15 minut.
4. Następnie do kaszy dodaj pieczarki i płatki owsiane. Spróbuj – dodaj sól i pieprz. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut – płatki owsiane wchłoną nadmiar wody z kaszy i pieczarek, dzięki temu kotlety nie będą się rozpadać.
5. Po 15 minutach dodaj do kaszy mąkę. Wymieszaj
6. Uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej patelni – z małą ilością oleju.
Witam.
Czy bułkę tartą podac do kaszy ,czy tylko do otoczenia kotletów?
najlepiej do masy na kotlety