Ciasto ze śliwkami z kokosowym budyniem i kruszonką

1.8K

Czas na coś słodkiego! Klasyczne kruche ciasto ze śliwkami z lekkim urozmaiceniem: kokosowym budyniem.

Robiliście już w tym sezonie ciasto ze śliwkami? Za mną takie chodziło już od kilku tygodni. W końcu się udało! Kruche, lekko kokosowe, idealne do popołudniowej kawy.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami znajdziecie << tutaj >>

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami

Do blachy wymiary: 36 cm x 25 cm

Ciasto ze śliwkami:

Składniki na śliwki:

  • 1 kg śliwek (ja użyłam brzoskwiniowych)
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550) – można zastąpić mąką owsianą lub dać pół na pół
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru/erytrolu lub ksylitolu
  • 1 szklanka mleka sojowego (może być owsiane, konopne)

Budyń kokosowy:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego – może być owsiane, sojowe, konopne

ze%2Bsliwkami%2Bweganskie

Przygotowanie:

1. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, kroimy na pół. Wrzucamy do głębokiej patelni, dodajemy cukier, sok z cytryny i kardamon. Smażymy około 10 minut – aż śliwki lekko się podsmażą a sok wyparuje. Na koniec smażenia rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą – dodajemy do śliwek – mieszamy aż całość zgęstnieje.

2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy olej i mleko roślinne. Mieszamy drewnianą łyżką, następnie ugniatamy około 5 minut.

3. Ciasto dzielimy na 2 części: jedna część większa (3/4 całej masy), druga mniejsza (1/3 całej masy). Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń.

4. W szklance rozrabiamy budyń z mlekiem roślinnym. W garnuszku zagotowujemy mleczko kokosowe. Do zagotowanego mleczka dodajemy mleko z budyniem ze szklanki, zmniejszamy ogień – mieszamy.  Odstawiamy.

5. Wyjmujemy większą część ciasta z zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem. Wykładamy ciasto – spód i boki na około 1 cm.

6. Na ciasto wykładamy przygotowane śliwki, następnie wylewamy kokosowy budyń.

7. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta – ścieramy ją na tartce bezpośrednio na ciasto, najlepiej na grubych oczkach.

8. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (stawiamy na środkowej część piekarnika), pieczemy na termoobiegu. Po około 25 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia możecie zwiększyć temperaturę do 180 – wyłączcie piekarnik, gdy wierzch będzie dobrze zarumieniony.

9. Piekarnik wyłączamy – ciasto powinno w nim pozostać aż piekarnik wystygnie. Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂

ze%2Bsliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close