Vegan chana masala (kremowy indyjski sos pomidorowy z ciecierzycą)

8/28/2017

Chana masala w wersji wegańskiej czyli ciecierzyca w sosie pomidorowym po indyjsku. Przepis prosty - obiad w 10 minut!

Kocham indyjską kuchnię, aromatyczną z głębią smaku. Uwielbiam ją za prostotę, ale też za przemyślane składniki. Praktycznie zawsze, w wege opcji, znajdziecie wszystkie niezbędne makroskładniki: zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany. W wersji wege w indyjskich daniach są warzywa strączkowe - ciecierzyca, groszek, fasolka. Tradycyjnie używa się masła klarowanego - veganie niech zastąpią je olejem kokosowym, rzepakowym lub vege margaryną.



Składniki:


  • 1 mała cebulka
  • 3 małe ząbki czosnku lub 1,5 dużego
  • 2 cm imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 pełna łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka garam masala + 1 później 0,5 łyżeczki 
  • 0,5 łyżeczki kurkumu
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru (brązowego)
  • 2 łyżeczki mleczka koksowego

Przygotowanie:

1. Cebulę, imbir i czosnek pokrój na mniejsze części - włóż do wysokiego naczynia, dolej około 1/5 szklanki wody i zblenderuj.
2. Na rozgrzaną (dużą, głęboką) patelnię wsyp ziarna kolendry - gdy zaczną pękać, dorzuć na patelnię zblenderowany czosnek, cebulę i imbir. Podsmaż całość na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
3. Dosyp przyprawy: kmin rzymski, garam masala (1 płaską łyżeczkę), kurkumę, pieprz, sól, ostrą i słodką paprykę. Zamieszaj i podsmażaj przez 2 minuty.
4. Następnie dodaj pomidory - zamieszaj, dolej 3/4 szklanki wody - niech pogotuje się przez 7-9 minut (pod koniec pod przykryciem).
5. Całość przełóż do wysokiego naczynia i zblendruj na gładką masę. Ponownie wyłóż na patelnię. 
6. Do sosu dodaj ciecierzycę i 0,5 łyżeczki garam masala, sok z cytryny i cukier. Zamieszaj, gotuj przez 2 minuty. 
7. Na koniec dodaj mleczko kokosowego - chwilkę pogotuj. Gotowe!

Podaj z ryżem lub naanami! 

]













Zobacz inne

1 komentarzy

  1. Mam pytanko, brzmi smakowicie, ale czy ciciore mozna dodać taką z puchy, tylko bez zalewy? I jest jakis zamiennik ewentualnie za mleczko kokosowe i ziarenka kolendry? :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl