Ogórki w zalewie curry (konserwowe, do słoików)

8/28/2017

Ogórki w zalewie curry - lekko chrupiące, do słoików na zimę. Zobacz prosty przepis na pyszne przetwory!


Moja pierwsza przygoda z przetworami wyszła wyśmienicie! Zrobiłam sałatkę szwedzką, ogórki konserwowe, ogórki w zalewie curry, domowy keczup, ogórki kiszone i sos z pieczonych papryk. W pierwszej kolejności chciałam Wam pokazać przepis na ogórki w zalewie curry - wyszły przepyszne! Lekko chrupiące, nie za słodkie, jak dla mnie - idealne!

Dajcie znać, czy chlelibyście również przepisy na pozostałe przetwory na zimę.

Składniki:

  • 2 kg ogórków - najlepiej dość małych
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumu
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżka soli 

Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy - kroimy na ćwiartki.
2. Słoiki myjemy, wyparzamy (także zakrętki) i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
3. Zalewa: do garnka wlewamy wodę, ocet, dosypujemy cukier, sól, curry i kurkumę. 
4. Zalewę należy zagotować.
5. Do słoików wkładamy ogórki - wzdłuż, jak najciaśniej obok siebie. Na górę układamy pokrojoną w kostkę paprykę (kilka kostek) i nieco cebulki. 
6. Ogórki zalewamy gorącą - jeszcze bulgoczącą zalewą. 
7. Przecieramy papierowym ręcznikiem miejsce zakręcenia - mocno zakręcamy słoiki.
8. Pasteryzacja: zagotuj wodę, na dno garnka należy położyć ściereczki, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały. Gotować około 15 minut - aż ogórki zmienią kolor, a wieczko uniesie się do góry.
9. Po pasteryzacji przekręcamy słoiki do góry nogami. Powinny odstać 24 h - następnie słoiki ustawiamy w ciemne miejsce. 
10. Po około 1,5-2 tygodniach ogórki będą już dobre :)

Tipy:
Wybierz ogórki dobrej, małe - jędrne. Dobre ogórki = chrupiące :)





Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl