Pomidory pieczone w świeżych ziołach

6/29/2017

Pomidory pieczone w świeżych ziołach - coś tak prostego, a odmieni zwykły obiad! Aromatyczne, miękkie, lekko zarumienione. A do tego niskokaloryczne!

W ten burzowy wieczór naszło mnie na gotowanie. Była dziś papryka faszerowana (przepis niebawem), do niej lekki dodatek czyli pomidory pieczone w ziołach. Użyłam świeżych ziół ze swojego małego szamankowego zakątka: oregano, bazylii i tymianku. Nie spodziewałam się, że tak proste danie, będzie tak dobre. 

Myślę, że tak przyrządzone pomidory mogą być nie tylko dodatkiem do obiadu, można je zjeść same, ewentualnie z dodatkiem dobrego, pełnoziarnistego pieczywa.

Składniki:

  • 3 pomidory
  • Szczypta soli
  • Sproszkowane oregano - pół łyżeczki
  • Duża garść świeżych ziół: bazylii, tymianku, oregano
  • Dobrej jakości oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg)
2. Pomidory myjemy, przekrójcie je na pół, wytnijcie twardą część z ogonka.
3. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Układamy pomidory.
4. Posypujemy lekko solą i oregano.
5. Zioła dokładnie myjemy, rękami możemy je porozrywać na mniejsze części. Układamy na pomidorach.
6. Lekko polewamy oliwą z oliwek - dosłownie 2-3 krople na pół pomidora.
7. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie można włączyć jeszcze nagrzewanie górne - na 2-3 minuty. 








Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl