Delikatne kotleciki z kaszy orkiszowej i soczewicy

6/19/2017

Szybkie kotleciki o delikatnym smaku, idealne dla dzieci, na tradycyjny obiad. Można je dowolnie przyprawić, według swoich preferencji.

Kotlety warzywne to chyba moja specjalność - uwielbiam łączyć różne produkty, sprawdzać, jak się komponują do tradycyjnego, polskiego obiadu.
Dzisiejsza propozycja jest to kotlety delikatne w smaku - możne je jednak inaczej przyprawić, by zyskać nieco bardziej wyrazisty smak. 

Składniki na około 6 kotletów:

  • 1 torebka kaszy orkiszowej
  • 1 puszka zielonej soczewicy
  • 1 ugotowana marchewka (można ewentualnie dać surową i zetrzeć)
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • Olej do smażenia (polecam kokosowy)


Przygotowanie:

1. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Po jej ugotowaniu odsączamy, przekładamy na durszlak.
2. Do miski wkładamy kaszę, 3/4 puszki soczewicy odsączonej (1/4 odkładamy na bok), marchewkę, dodajemy przyprawy.
3. Całość blenderujemy na gładką masę.
5.  Dodajemy pozostałą część soczewicy, kaszkę, bułkę tartą i mąkę.
6. Formujemy niewielkie kotleciki, smażymy na rozgrzanym dobrze oleju - około 3-4 minut z każdej ze stron.







Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl