Kapusta zasmażana - najlepszy przepis krok po kroku

3/01/2017


Kapusta zasmażana to prosty, tradycyjny polski dodatek do wielu dań. Można ją zrobić z kapusty młodej, włoskiej lub kiszonej. Sprawdź przepis na kapustę kiszoną z zasmażką. 

Kapusta istnieje w polskiej kuchni od wieków. Jedzono ją na szlacheckich dworach, była powszechna także wśród ubogich chłopów. Łatwa w uprawie i tania dodawała sił, stanowiła podstawę do wielu dań. Najpowszechniejsze było kiszenie kapusty - dzięki temu przez cały rok można było przygotowywać z niej różne posiłki.

W każdym regionie Polski nieco inaczej przyrządzano zasmażaną kapustę kiszoną. Niektórzy przyprawiali ją majerankiem czy kminkiem, dodawano jabłko.

Mój przepis na zasmażaną kapustę jest prosty - nie wymaga jej krojenia, polecam również nie wylewać z niej zakwasu.

Kapusta zasmażana 


Składniki:
  • Pół kilograma kapusty kiszonej (nie kwaszonej - zwróćcie uwagę na nazwę)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka masła (margaryna wegańska Alsana)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu


Zasmażka:

  • 1 cebulka (mała)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła (margaryna Alsana wegańska)
  • 2 łyżki (czubate mąki)

Przygotowanie:
1. W zależności od tego, ile kapusta ma soku: 
  • jeśli jest zwarta i soku nie jest zbyt dużo całość przekładamy do garnczka.
  • jeśli soku jest bardzo dużo, odlewamy część - moim zdaniem najlepsza wychodzi, gdy soku się nie pozbywamy 
2. Osobiście kapusty na kroję - po prostu taką wolę. Oczywiście możecie ją wcześniej poszatkować.

3. Kapustę zalać zimną wodą - wstawić na średni ogień i przykryć. 
Wody najlepiej wlać tyle, by przykryła całą kapustę i nawet troszeczkę więcej, niech lekko "w niej pływa".

4. Gdy kapusta zacznie się gotować: dodać starte na małych oczkach jabłko i drobno posiekaną cebulę. Dodać pieprz, ziele angielskie, sól i pieprz, następnie łyżeczkę masła oraz cukier. Wymieszać.

5. Kapusta powinna się gotować około 50-60 minut na wolnym ogniu. Raz na jakiś czas trzeba ją zamieszać, zdjąć pokrywkę na kilka minut.

6. Gdy kapusta nie będzie już twarda, sprawdzam smak - jeśli jest mocno kwaśna dodaję jeszcze troszkę cukru. Można jeszcze doprawić do smaku.

Zasmażka:

1. Na małej patelni rozgrzać olej, zarumienić drobno posiekaną cebulkę.
2. Następnie dodać 2 łyżki masła (jeśli nie masz masła, zastąp go olejem kokosowym, ewentualnie innym olejem roślinnym).
3. Gdy masło się rozpuści, dodać szybko mąkę i energicznie wymieszać. Przy mieszaniu zdjąć patelnię z ognia. 
4. Do masy dolać około 0,5 szklanki soku z garnka, w którym gotowała się kapusta. Wymieszać, zagotować.
5. Zasmażkę przekładamy do kapusty - ta powinna się lekko bulgotać na małym ogniu. Mieszamy i gotowe!











Zobacz inne

2 komentarzy

  1. Twój przepis mnie bardzo zainteresował. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kapustę zasmażaną. Chyba spróbuję zrobić na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl