Pulpeciki z kaszy jaglanej, tofu i szpinaku w sosie pomidorowym

2/28/2017


Pulpety w sosie pomidorowym - smak z dzieciństwa! Spróbujcie przepisu w wersji vegan -  z aromatycznym wędzonym tofu, delikatną jaglanką. Obiecuję, że jest pysznie!

Smak to także wspomnienie. Czasami tęsknię za kuchnią mamy, tą polską, rodzinną, zwyczajną a jednocześnie tak smaczną. I nawet gdy u niej jestem i przygotowuje coś specjalnie dla mnie, to wciąż w pamięci mam dania z dzieciństwa. Jednym z takich dań są pulpeciki w sosie pomidorowym. I choć zupełnie nie brakuje mi w tym daniu smaku mięsa, to tęsknię za samym sosem :) Dlatego też staram się przygotować danie podobne, ale bezmięsne.

Pulpeciki vegan w sosie pomidorowym - przepis

Składniki na pulpety - około 10:

  • 100 g kaszy jaglanej (1 torebka)
  • 90 g tofu wędzonego (pół kostki) - może być naturalne, w zależności od tego czy lubicie intensywny czy łagodniejszy smak
  • Garść szpinaku
  • 1 cebulka
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej kokosowy do smażenia

Sos pomidorowy:
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 250 g przecieru pomidorowego z kartonika (pól kartonika)
  • Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • Natka pietruszki
  • Garść nasion słonecznika


Przygotowanie.
1. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
2. Pokroić cebulkę, tofu w kostkę. Marchewkę zetrzeć na małych oczkach.
3. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Wrzucić cebulkę i tofu - podsmażyć około 1 minuty aż cebulka lekko się zeszkli. Następnie dodać marchewkę, szpinak, posolić i dodać pieprz do smaku. Podsmażać kilka minut na wolnym ogniu.
4. Warzywa i tofu z patelni dodać do ostudzonej kaszy jaglanej. Całość dokładnie wymieszać widelcem. Odstawić na 15 minut - dla połączenia smaków.
5. Następnie dodać mąkę ryżową, len, musztardę. Można jeszcze doprawić do smaku. Calość wymieszać. Uformować kulki.
6. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Pulpeciki podsmażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

Sos: 
1. Na dużą patelnię wlewamy przecier pomidorowy. Na średnim ogniu czekamy aż się zagotuje. 
2. Dolewamy bulion warzywny. Wsypujemy przyprawy (około 1 łyżeczki soli, pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, spora szczypta ostrej papryki) oraz słonecznik. 
3. Powoli wrzucamy pulpeciki, całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
4. Przy podaniu posypujemy natką. 






Zobacz inne

5 komentarzy

  1. Wyglądają bardzo smakowicie. Uwielbiam takie niebanalne przepisy. Z wielką chęcią skorzystam z przepisu bo od jakiegoś czasu chodzą za mną takie pulpety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłbym! Ostatnio natknąłem się w sklepie na tofu i bez zastanowienia włożyłem do koszyka. Długo szukałem odpowiedniego przepisu, który mnie zainteresuje i tym sposobem trafiłem tutaj. Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. są świetne, jeden z moich ulubionych przepisów!!

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl