Przepis na donaty bez jajek

2/21/2017



Gotowi na Tłusty Czwartek? Jeśli nie jecie jajek, masła i innych odzwierzęcych produktów wcale nie musi rezygnować ze słodkości - polecam przygotować własne pączki i donaty.
Tutaj znajdziecie przepis na pączki.

W tym roku postanowiłam stworzyć przepis na donaty - czyli pączki w wersji amerykańskiej, ciastka z dziurką. Donaty są nieco bardziej puszyste w środku i można tworzyć do nich różnorodne polewy.

Samo przygotowanie donatów jest czasochłonne, wymaga cierpliwości, ale najważniejsze - trzeba włożyć w to serce :)

Robimy je powoli, skupiając się na każdym etapie. Warto poświęcić ten czas - bo efekt sam Was zaskoczy.

Składniki (40 donatów) 

Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. 
Zaczyn drożdżowy:


  • 100 g droższy świeżych 
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (to jedyny cukier użyty do donatów)
  • Około 0,5 szklanki ciepłej wody (nie może być wrząca, tylko bardzo ciepła)
Przygotowanie zaczynu:

1. Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.
2. Po 10 minutach dolewamy ciepłą wodę, mieszamy dokładanie drożdże - wszystko powinno się ładnie rozpuścić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 10 minut.

Składniki na ciasto:
  • 1 kg maki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/8 kostki margaryny wegańskiej Alsan
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki niezmielonego siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki bardzo ciepłej wody
  • Olej do smażenia

Przygotowanie: 

1. 3 szklanki mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
2. W garnuszku podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy margarynę i syrop z agawy - nie zagotowujemy, lekko podrzewamy do połączenia wszystkich składników.
3. Kolejny krok to przygotowanie zagęstnika - czyli masy z siemienia lnianego.
Siemię lniane zalewamy bardzo ciepłą wodą - odstawiamy na 10 min. Następnie blenderujemy dość mocno aż powstanie piana.
4. Do mąki dolewamy powoli zaczyn drożdżowy, lekko mieszamy, następnie dolewamy przygotowane z masłem i syropem mleczko kokosowe i całość masy z siemieniem lnianym - nie przejmujcie się, że zostaną nasiona siemienia - później są praktycznie niewyczuwalne w cieście.

5. Całość powoli mieszamy drewnianą miską, podsypujemy około 0,5 szklanki mąki - ja ciasto wyrabiałam blenderem - aż uzyskałam jednolitą konsystencję. Ciasto jest lepiące, ale zwarte.
Powinno Wam zostać około 0,5 szklanki mąki do posypania blatu kuchennego.

Przygotowane ciasto skrapiamy sokiem z cytryny. Zakrywamy miskę ściereczką, odstawiamy je w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

Następne kroki:

a) Po wyrośnięciu ciasta: odkrywamy ściereczkę i uderzamy w nie pięścią. Następnie przekładamy ciasto na obsypany mąką blat. Ciasto można podyspywać lekko mąką - rozkładamy je na grubość około 1,5 cm - możecie pomóc sobie wałkiem.
b) Kubkiem wycinamy pożądany kształt, a kieliszkiem (najlepiej o małej średnicy) środek.
c) Pozostałość ciasta zbieramy, wałkujemy i znów wycinamy kółka.

Mające już kształt donaty zakrywamy ściereczkami i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut.


Smażenie:

Wybierzcie dużą i wysoką patelnię, jeśli takiej nie macie - garnek.
Na 40 donatów zużyłam około 1 l oleju.

Olej powinien być mocno rozgrzany - za każdym razem gdy zdejmujecie porcję donatów poczekajcie chwilkę aż olej wróci do wysokiej temperatury.

Pierwsza porcja smaży się nieco dłużej, później każda kolejna to około 10-15 sekund na stronę. Czekacie do mocno złotego koloru i przekładacie na drugą stronę :)



Polewy:

Tutaj można zaszaleć!

Polecam gorzką czekoladę:
Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (zagotuj w garnuszku wodę, na nim postaw miseczkę - tak, by miseczka dotykała wody, w miseczce umieść kostki czekolady) - do czekolady polecam dolać około 1/4 szklanki mleka sojowego - łatwiej będzie nakładać polewę.

Gotowe donaty maczałam w miseczce z jednej strony, następnie posypywałam je wiórkami kokosowymi.



Inne propozycje polew:

Masło orzechowe podgrzane z mleczkiem kokosowym
Mleczko kokosowe + kakao i zblenderowane daktyle
Mleczko kokosowe + syrop z agawy + owoce w formie proszku > http://lyofood.pl/collections/eko-proszki














Zobacz inne

5 komentarzy

  1. Czy zamiast syropu można użyć cukru? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można - ale dałabym maks. 2 łyżki :)

      Usuń
  2. Czy margarynę można zastąpić olejem kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym tylko miała talent kulinarny to pewnie zaczęłabym od tych pysznych donutów, ale jako że mam dwie lewe ręce do gotowania to zadowalam się kupnymi:D na szczęście niedługo otwiera się sklep VegePaka i mam już całą listę zakupów :) a jak się okazało, że gdy tam będę robić zakupy to będę pomagać zwierzakom to już w ogóle chce coś tam kupić - najlepiej słodkości:D

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl