Szybkie kotlety z kaszy orkiszowej i cieciorki

11/15/2016



Nie masz czasu na obiad? Zrób coś na szybko - proste kotlety, do nich bukiet sałatek. W kuchni spędzisz 30 minut a zjesz zdrowy posiłek. 

Próbowaliście kaszy orkiszowej? Jest przepyszna! Lekka, nie skleja się, ma świetną konsystencję po ugotowaniu, delikatny smak. Jest też idealna na zimę, ponieważ ma właściwości termiczne - rozgrzewa organizm. Dlaczego jest zdrowa? Zawiera tłuszcze nienasycone (2,7 g na 100 g produktu), które zmniejszą cholesterol. Jest bogata w błonnik pokarmowy, witaminy A, D, E, witaminy z grupy B. Ma też żelazo, fosfor, cynk magnez, wapń.

Orkisz ma również działanie przeciwzapalne, niweluje zmęczenie i dodaje energii. Jest kaloryczny, jednak powinien znaleźć się w zblinsowanej diecie wegetarian i wegan.

Cieciorkę pewnie już znacie doskonale :) Jest bogata w białko! Zatem połączenie tych dwóch składników da nam zdrowy, pełnowartościowy posiłek.

Kotleciki smażymy na oleju kokosowym - jest dużo zdrowszy od zwykłego rzepakowego czy słonecznikowego. Możecie je również upiec w piekarniku - ale będzie nieco dłużej :)

Składniki na około 7 kotlecików:

  • 1 torebka kaszy orkiszowej - 100 g
  • 1 puszka cieciorki w zalewie - 400 g
  • 2 łyżki sosu sojowego - wybrałam Kikkokam naturalnie warzony bezglutenowy tamari (jest vegan + gluten free)
  • 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Około 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • Natka pietruszki
  • Olej kokosowy do smażenia


Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wyjmujemy ją z woreczka, przekładamy na durszlak i opłukujemy zimną wodą.
2. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy cieciorkę - całość blenderujemey - jednak nie aż tak bardzo dokładnie - dosłownie chwilkę, by całość się połączyła razem.
3. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Dodajemy mąkę i płatki. Na koniec natkę pietruszki.
4. Formujemy małe kotleciki.
5. Rozgrzewamy patelnię i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.





Zobacz inne

3 komentarzy

  1. bardzo fajny przepis! :) sama od kilku miesięcy jestem wegetarianką ( do weganizmu jeszcze dojrzewam) i często korzystam z tego typu prostych przepisów, chociaż akurat kotletów takich nie smażyłam, czas to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, tylko, że pozytywne właściwości oleju kokosowego to mit. Jako jeden z niewielu olejów pochodzenia roślinnego zawiera tłuszcze trans, zazwyczaj znajdziesz je w przetworzonej żywności ;) Generalnie polecam wywalenie oleju z diety :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są te kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl