Zupa krem z pieczonej marchewki

8/05/2016


Zupa krem z pieczonej marchewki, doprawiona aromatyczną wędzoną papryką, ze szczyptą curry. Takiego smaku po marchewce się nie spodziewaliście! Niesamowicie prosta, szybka i smaczna.

Próbowaliście kiedyś sproszkowanej wędzonej papryki? Nadaje niesamowity smak potrawom, jest znana i ceniona szczególnie w Hiszpanii. Ten cudowny aromat zawdzięcza się specjalnego procesowi przygotowywania - paprykę suszy się bardzo powoli poprzez wędzenie. Dodając jej do potraw, zyskacie smak i zapach dymu wędzarskiego.

W przypadku tego przepisu, papryka wędzona sprawiła, że słodka marchewka zyskała sporo charakteru - zupa pozostaje lekko słodka, nie jest ostra, ale też zupełnie nie mdła.

Przepis jest na mały garnuszek - miałam tylko 4 średniej wielkości marchewki :)

Składniki na 2 porcje: (jeśli chcecie zrobić więcej zupy, proporcjonalnie zwiększcie składniki) 

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • Około 1 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • Płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz (około 0,5 łyżeczki) 
Przygotowanie:
1. Marchewki dokładnie myjemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Marchewkę układamy na papierze do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 15 minut.
2. Marchewkę przekładamy do garnuszka, zalewamy bulionem warzywnym - marchewka ma być całkowicie przykryta.
3. Bulion zagotowujemy.
4. Po zagotowaniu blenderujemy na gładki krem.
5. Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5-7 minut na małym ogniu. 






Zobacz inne

1 komentarzy

  1. Czy filtrujesz wodę używaną do zup i innych potraw?

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl