Brokuły z piekarnika

8/02/2016


Proste rzeczy są najlepsze. Odchodzenie od standardów z kolei pozwala odkryć coś nowego - zaskoczyć. Spróbujcie koniecznie brokułów z piekarnika - są zdrowe, pyszne i będą hitem w Waszym domu.

Pomysł na brokuły "sprzedał" mi mój trener - Kuba z FitAdept - z którym już od 1,5 miesiąca ćwiczę. Pytałam go o dania, które mogłabym jeść na kolację. Polecił mi właśnie pieczone brokuły - nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką opcją potraktowania tego kapuścianego warzywa, być może dlatego, że raczej za nim nie przepadam, więc nawet nie pomyślałam o innym sposobie jego jedzenia niż ten standardowy. 
Brokułów nigdy nie lubiłam w sałatkach czy też jedzonych po prostu po ugotowaniu. Ewentualnie pasty czy też zupy - pod taką postacią mogłam je zjeść. Dziś doszła opcja brokułów pieczonych - są rewelacyjne, nigdy nie pomyślałabym, że mogą być aż tak dobre. Mają zupełnie inny smak, są chrupiąco-miękkie, delikatniejsze, mają coś, co sprawia, że nie mogłam się opanować przed zjedzeniem wszystkich :) 

Pieczony brokuły możecie jeść na kolacje, podać jako dodatek do dań, a także zaserwować na imprezie - jako zdrowa przekąska (goście będą zachwyceni).
Możecie je podawać z ulubionymi dipami. 




Składniki:
  • 1 duży brokuł
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego 

Przygotowanie:
1. Brokuły myjemy, rozdzielamy różyczki na drobno - musimy również odkroić grube końcówki.
2, W szklance mieszamy olej kokosowy z przyprawami.
3. Brokuły wkładamy do miski i mieszamy w oleju kokosowym z przyprawami.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Układamy brokuły tak, by do siebie nie przywierały.
6. Pieczmy około 20 minut. 







Zobacz inne

1 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl