Kotlety z młodej kapusty i kaszy jaglanej (bezglutenowe)

7/12/2016


Bezglutenowe kotlety z kaszy jaglanej, z dodatkiem młodej kapusty i pachnącego koperku. Polski smak w nieco innej wersji. Idealne dla dzieci, delikatne, lekkie i superpyszne. 

Młoda kapusta to smak lata - z dużą ilością koperku, podawana z ziemniakami. Przepis na klasyczną wersję podawałam już tutaj, robiłam z niej również tartę. Ostatnio jednak chciałam spróbować czegoś nowego, a że uwielbiam wszelkie warzywne kotlety, postanowiłam przygotować burgery właśnie z młodej kapusty. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć kapustę z kaszą jaglaną, doprawić do smaku, zagęścić masę i po prostu upiec.

Kotlety są delikatne w smaku, będą pasowały do obiadu - z ziemniakami i surówką, jak również w wersji jako burgery - w ciemnej dużej bułce, z dodatkiem warzyw i sosu.

Kotlety z młodej kapusty i kaszy jaglanej


Składniki:


  • 0,5 główki młodej kapusty (średniej wielkości)
  • Pęczek koperku
  • 200 g kaszy jaglanej (2 torebki, nieugotowanej)
  • 0,5 szklanki płatków ryżowych (w wersji bezglutenowej) lub innych płatków - mogą być orkiszowe, owsiane - wersja glutenowa)
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować drobno i umyć. 
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić poszatkowaną kapustę. Posolić i popieprzyć. Podsmażać na małym ogniu (jak szpinak) do momentu aż będzie prawie miękka. Można dodać troszkę wody.  Wrzucić pokrojony koperek i wymieszać.
3. Kaszę jaglaną ugotować z niewielką ilością soli.
4. Płatki ryżowe/orkiszowe zalać ciepłą wodą (tak by całkowicie przykryła płatki) i odstawić na 10 minut.
5. Do młodej kapusty dodajemy kaszę jaglaną i napęczniałe płatki. Całość mieszamy.
6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
7. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz mąkę kukurydzianą. Całość mieszamy.
8. Formujemy duże kulki, spłaszczamy - na kształt burgerów. 
9. Kotlety przekładamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopniu piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 35 minut (aż się zrumienią)

Najpierw lekko podsmażamy kapustę i dodajemy koperek

Następnie dodajemy kaszę jaglaną

Całość mieszamy, dodajemy mąkę kukurydzianą i płatki 

Pieczemy około 40 minut








Zobacz inne

3 komentarzy

  1. O tak moje smaki! I niech mi ktoś powie, że kuchnia wegańska jest nudna :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego oleju używasz najczęściej do smażenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mało smażę, jeśli już to olej kokosowy, używam też oleju rzepakowego. Tego typu kotlety najlepiej piec - jest dłużej, ale zdrowiej :)

      Usuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl