Grzanki z czarną fasolą, szpinakiem i musztardowym sosem tahini

7/03/2016

Niesamowicie prosta przekąska, pożywne śniadanie a nawet zdrowa kolacja. Grzanki z białą fasolą, szpinakiem i cebulką polane musztardowym sosem tahini. Zamieńcie tradycyjne bruschetty i zapiekanki z serem na pyszne grzanki w fit wersji. 

Nie potrzeba wielkich umiejętności, by zrobić dobre zapiekanki, tosty, czy bruchetty. Ale ile można jeść pomidory z czosnkiem, oliwą i bazylią? Są pyszne, to prawda, jednak czasem warto urozmaicić swoje posiłki i zrobić nieco coś innego. Grzanki na ciemnym pieczywie w tej wersji to zdrowa przekąska, która sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Możecie również pokroić bułkę na mniejsze kromki i zaserwować mini grzanki na spotkaniu w gronie znajomych.



Składniki na 2 grzanki:
  • 0,5 cebuli
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 0,5 puszki (puszka = 400 g) czarnej fasoli (ja użyłam Dawtona)
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej kokosowy - 2 łyżki
  • 1 żytnia bułka

Sos:
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka sojonezu (majonez wegański)
  • Duża szczypta słodkiej papryki
  • Szczypta pieprzu cytrynowego

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Cebulę kroimy w pióra, lekko podsmażamy.
2. Dodajemy umyty, świeży szpinak. Gdy cebula i szpinak zmiekną, dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę.
3. Doprawiamy, dodajemy przecier i dusimy około 3 minut.
4. Farsz kładziemy na przekrojone bułki, wkładamy do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy około 4-5 minut.
5. Grzanki polewamy przygotowanym sosem.

Zobacz inne

2 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl