Zdrowe frytki z batatów, brukwi i czarnej rzepy

2/21/2016

Zdrowa przekąska do szkoły, pracy i na imprezę - frytki w wersji pieczonej, z minimalną ilością tłuszczu. Kombinacja trzech warzyw dla urozmaicenia smaków.

Frytki z ziemniaków utożsamiane są z niezdrowym fast foodem, daniem szybkim i bezwartościowym. Nie do końca tak jest, ponieważ w wersji pieczonej, ziemniaki będą zdrową przekąską. Jeśli jednak szukacie czegoś innego, chcecie urozmaicenia w imprezowym menu przygotujcie frytki z batatów, czarnej rzepy i brukwi. Wystarczy pokroić warzywa w słupki, dodać świeżych ziół, niewielką ilość oleju i wrzucić do piekarnika.
Warzywne słupki można podawać z różnymi dipami - najlepiej smakują z sojonezem, keczupem i czosnkowym dipem.

Składniki:
  • 1 słodki ziemniak
  • 1 brukiew
  • 1 czarna rzepa
  • Świeże zioła: rozmaryn, tymianek, cząber, oregano - mieszanka, 1 duża garść
  • 1 łyżeczka oleju


Przygotowanie:
1. Warzywa obieramy, kroimy słupki o grubości około 1 cm
2. Słupki wrzucamy do dużej miski, polewamy olejem i wrzucamy rozdrobnione zioła. Całość mieszamy tak, by warzywa pokryły się ziołami.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4. Frytki pieczemy około 40 min.
5. Po lekkim wystygnięciu podajemy z wybranymi sosami.




Zobacz inne

5 komentarzy

  1. Próbowałaś może robić je bez oleju?

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałaś może robić je bez oleju?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, świetna przekąska. Pozdrawiam i zapraszam na mojego bezglutenowego bloga http://kuchniawioletty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto wypróbować ten przepis, bo frytki z batatów mają inny niezapomniany smak do tego warto zainwestować w przyprawę do ziemniaków i niebo w gębie gwarantowane

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy tradycyjne frytki z ziemniaków, ale przygotowane w ten sposób jak wyżej można zjeść na kolację?

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl