Zupa krem z pieczarek

11/24/2015

Dla takiej zupy chce się wracać do domu - rozgrzewającej, gęstej, sycącej i pełnej smaku. Przygotowanej na dobrym, warzywnym bulionie, idealnie doprawionej, podanej z zieleniną i pajdą chleba. 

Dobry, warzywny bulion to nie lada sztuka. Idealny wywar z warzyw nie powinien wymagać doprawiania go mieszankami przypraw pełnymi konserwantów. Powinna wystarczyć sól, do tego pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Na prawidłowo zrobionym bulionie wyjdzie każda zupa - i nie będzie w niczym gorsza od tych przygotowywanych klasycznie na mięsie.

W czym tkwi sekret?

We wcześniejszym podsmażeniu wszystkich warzyw z dodatkiem klasycznych przypraw. Na patelnię (z pokrojonymi warzywami) wrzucamy świeżo zmielony, kolorowy pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Nie solimy - sól dodajemy dopiero do wody.
Podsmażamy na bardzo małej ilości oleju rzepakowego, dość szybko i intensywnie - praktycznie opalamy, spalamy wierzch. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, przelewamy całość do garnka i uzupełniamy wodą.

To podstawa. Możecie z niej korzystać przy przygotowywaniu różnych zup.

Zupa krem z pieczarek chodziła już za mną długo - zjadłam kiedyś idealną w pewnej restauracji i bardzo chciałam odwzorować jej smak.
W tradycyjnej wersji do tej zupy używa się również śmietany - ja z niej zrezygnowałam całkowicie. Możecie jednak, na sam koniec, już przy podaniu nałożyć łyżkę roślinnej śmietany bezpośrednio do miseczki.




Składniki: 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 cm kawałek pora
  • 2 cm kawałek selera 
  • 1 ziemniak
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula szalotka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 5-8 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka soli
  • Woda - około 1,5-2 l
  • Natka pietruszki 
Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa kroimy - marchewkę w talarki, cebulę i pora w pióra, pietruszkę, ziemniaka i selera w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy warzywa, zmielone ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Mocno i szybko podsmażamy, do momentu aż wierzch warzyw będzie zarumieniony, prawie spalony. Następnie zalewamy warzywa niewielką ilością wody, doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do większego garnka, dolewamy około 1-1,5 l wody. Solimy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy około 15 minut - warzywa powinny być "prawie" miękkie.
4. W czasie gotowania bulionu, przygotowujemy pieczarki. Kroimy je w talarki - lekko podsmażamy na łyżeczce oleju. Mają zmięknąć, puścić wodę.
5. Z bulionu wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie. Dokładamy pieczarki, gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
6, Całość blenderujemy - ja wcześniej wyjęłam część marchewki i pietruszki. Zblenderowałam ją nie na gładki krem - nieco lżej.
7. Przy podaniu posypujemy natką.








Zobacz inne

3 komentarzy

  1. bardzo fajna zupa, lubię takie kremy, a tym bardziej z moich ulubionych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam pieczarki :) A taki krem chodził za mną już od dłuższego czasu ;)

      Usuń
  2. Świetny przepis! Zupa prezentuje się bardzo apetycznie. Właśnie takie klasyczne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl