Rozgrzewający gulasz z dyni i pietruszki (podany z omielonym ziarnem orkiszu)

11/08/2015

Spróbujcie dyni zupełnie innej - wytrawnej, pachnącej rozmarynem, w towarzystwie korzennych warzyw. Gulasz świetny na jesień, rozgrzewający i sycący. 


Dynia jest tak uniwersalna, że można z niej przygotować dania wytrawne i słodkie. Najczęściej robi się z niej zupę krem, placki, kotlety i pasztety. Nie zamykajcie się jednak w znanych Wam smakach - dynię można przyrządzić tak, by nie była mdła a mocno aromatyczna. 

Proponowany dziś gulasz przyrządzicie w pół godziny - oczywiście jeśli wcześniej będziecie mieć obraną dynię. Polecam go podać z delikatną kaszą, ugotowaną również w przyprawach. Świetnie sprawdzi się omielone ziarno orkiszu. Zawiera ono bardzo dużo białka (16 g na 100 g produktu), błonnika, a także nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Orkisz obniża poziom cholesterolu, usuwa toksyny i zwiększa odporność. Zatem gulasz z dyni + orkisz = zdrowe połączenie na jesienne dni. 

Gotowanie omielonego ziarna orkiszu:
  • 1 szklanka omielonego ziarna orkiszu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Kilka kropli oleju


Orkisz płuczemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (wody musi być co najmniej dwa razy więcej niż ziaren). Dodajemy przyprawy, olej. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Po 20-30 minutach ziarno będzie kruche, po około 50 minutach zmięknie. 

Składniki na gulasz:
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę (nieugotowanej, niepieczonej) dyni
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 1/4 pora (zielona część)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • Niewielki kawałek selera (2 cm)
  • Opcjonalnie świeże chili
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 ziarna pieprzu 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Sól, pieprz według uznania
  • Natka pietruszki
  • 2-3 szklanki wody
  • 1-2 łyżki oleju


Przygotowanie:
1. Pietruszkę kroimy w plastry, cebulę i pora w pióra, seler w cienkie paski.
2. Ziarno jałowca i pieprz miażdżymy (mielimy).
2. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na głębokie patelni. Wrzucamy zmiażdżony jałowiec i pieprz. Dodajemy dynię, pietruszkę, cebulę, por i seler. Lekko i szybko podsmażamy - tak, by się zarumieniły. 
3. Warzywa podsypujemy rozmarynem, solą i pieprzem. Mieszamy, podsmażając przez około minutę. Całość zalewamy wodą, by przykryć dokładnie warzywa. 
4. Warzywa dusimy przez około 20 minut, dolewamy wody w miarę potrzeb. 
5. Gdy dynia zmięknie - uważajcie, by jej nie rozgotować - doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Można użyć również bio jarzynki lub własnej suszonej mieszanki warzyw. 
6. Podając gulasz, posypujemy go natką pietruszki.














Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl