Cebulkowa pasta z tofu

10/24/2015

Czym prostszy przepis, tym smaczniejsze dania. Zgadzacie się? Połączenie zaledwie dwóch składników, wzbogaconych o podstawowe przyprawy - czyli cebulkowa pasta z tofu. Do kanapek, na leniwe weekendowe śniadanie, do tostów, chrupiących chlebowych paluszków, pokrojonych w słupki warzyw. 

Duszona cebulka chyba już zawsze będzie przypominała mi sobotnie i niedzielne śniadania z dzieciństwa. Pachniał nią cały dom. Pewnie dlatego, często wracam do tego smaku.

Nie ulegajcie mitom - duszona cebula nie jest niezdrowa! Nawet poddana obróbce termicznej, zachowuje składniki odżywcze. Pamiętajcie jedynie, by nie przygotowywać jej na dużej ilości tłuszczu, ponieważ bardzo szybko go chłonie.

Składniki:
  • 0,5 kostki naturalnego tofu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • Sól, pieprz, sól czosnkowa
  • 0,5-1 łyżeczka wegańskiej margaryny lub 1 łyżka oleju
Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Gdy cebula zacznie być miękka, dolewamy troszeczkę wody - około 1/5 szklanki. Ciągle mieszamy. Solimy i pieprzymy pod koniec duszenia.
3. Połowę uduszonej cebuli blenderujemy z tofu. Przyprawiamy solą, solą czosnkową i pieprzem. Drugą polowę duszonej cebuli dzielimy na 2 porcje. Pierwszą mieszamy z masą, drugą zostawiamy do ułożenia już bezpośrednio na paście rozsmarowanej na pieczywie.












Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl