Roladki z ciasta francuskiego

9/28/2015

Prosta imprezowa przekąska, którą przygotujecie w pół godziny. Ciasto francuskie zawinięte z cukinią, pomidorkami cherry, oliwkami, bazylią i czosnkiem. 

Pomysł na ten przepis zrodził się już jakiś czas temu, czekał w zeszycie z zapiskami i ciągle nie miałam czasu, by w końcu wejść do własnej kuchni. Zmotywował mnie upływający termin ważności ciasta francuskiego i oczywiście potrzeba - przygotowania czegoś na szybko. Wróciłam po Blog Forum Gdańsk, pora była już późna, zatem czas na realizację tego przepisu był idealny.

Roladki przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego - w dyskontach bez problemu znajdziecie ciasto bez masła i innych produktów odzwierzęcych.


Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Około 3 łyżek roślinnej margaryny - np. ALSANA
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • Szklanka pomidorków cherry
  • Szklanka zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka jarzynki vege
  • Ziołą prowansalskie
  • Pieprz
  • 1 łyżka oliwy 

Przygotowanie:
1. Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry - najlepiej zrobić to obieraczką. Plastry delikatnie solimy i zostawiamy na 5 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię - wrzucamy cukinię, obsypujemy ją jarzynką i 2-3 minuty podsmażamy (ma tylko delikatnie zmięknąć).
2. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę (rozwijamy je na papierze). Smarujemy wcześniej rozgrzaną margaryną.
3. Ciasto kroimy na 9 pasków. Na każdy z nich układamy plastry cukinii, pokrojone pomidorki i oliwki. Dokładamy po małym kawałeczki czosnku oraz po 2 listki bazylii. Obsypujemy (sporo) zioła

prowansalskimi i pieprzem.
4. Każdy z pasków ciasta zawijamy. "Zawijaski" lekko skraplamy margaryną.
5. Rozgrewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.





Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl