Pomidory faszerowane pikantną soczewicą

9/19/2015

Mięsożercy często podnoszą głos, twierdząc, że kuchnia roślinna nie ma dla nich smaku. Specjalnie dla nich przygotujcie intensywne w smaku, nieco pikantne faszerowane pomidory. 

Najlepsze posiłki, to te najprostsze. Takie, które nie wymagają stania nad kuchenką, tarcia, krojenia i kilkugodzinnego oczekiwania. Najlepsze przepisy powstają z potrzeby zrobienia szybkiego obiadu. Sezonowe warzywa, kasze, strączki i przyprawy - wystarczy kilka składników, by przygotować sycące, wyraźne w smaku roślinne danie.

Jak ugotować soczewicę?

Soczewicę zawsze gotuję w nadmiarze, wrzucam całe opakowanie, później wykorzystuję ją do różnych przepisów. Zatem najpierw powiem Wam, jak ugotować soczewicę, by rzeczywiście miała intensywny smak.

Składniki:
  • 1 opakowanie zielonej soczewicy (400 gram)
  • 3 duże liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4-5 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 4 ziarna jałowca

Soczewicę dokładnie wypłuczcie, woda musi być czysta, pozbawiona mętności. Na 1 opakowanie soczewicy potrzeba mniej więcej 1,5 litra wody. Można ją wcześniej namoczyć na około pół godziny, co skróci czas gotowania.
Do wody dodajcie wszystkie ziarenka, liście i sól. Zagotujcie, następnie zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie około 35 minut.

Faszerowane pomidory: (składniki na 4 spore pomidory)

  • 4 pomidory
  • 2,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4-centymetrowy kawałek czerwonej papryczki chili
  • 0,5 żółtej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu lub więcej (można dodać jeszcze ostrej papryki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, czosnek (2 ząbki) i chili. Gdy cebulka zmięknie, dodajemy odsączoną soczewicę. Całość mieszamy, dodajemy sól, pieprz, podsmażamy kilka minut.
2. Pomidory dokładnie wydrążamy - najpierw odkrajmy wierzch, następnie wyjmujemy środek. Użyjcie małego noża, a później łyżeczki. Środek pomidorów przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
3. Pomidory nadziewamy farszem z soczewicy. Polewamy 2 łyżkami oliwy. Układamy na folii, papierze lub posmarowanej oliwą blaszce. Obok rozkładamy pokrojoną cienko wzdłuż żółtą paprykę. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 20 minut.
4. Środek z pomidorów blenderujemy z 1 ząbkiem czosnku. Po około 20 minutach pieczenia pomidorów, polewamy je przygotowanym sosem, zapiekamy jeszcze 10-15 minut.



Zobacz inne

2 komentarzy

  1. uwielbiam takie dania, z pomidorami, strączkami i do tego pikantne, a jak zapiekane to już w ogóle idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl