Idealna tarta z owocami

8/01/2015


Idalnie krucha, pełna letnich smaków tarta - z borówkami, wiśniami, malinami i brzoskwinią. W środku waniliowy budyń. Oczywiście w pełni wegańska, bez dodatku mleka, jajek i masła.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 brzoskiwinia
  • 1 szklanka borówek
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka wydrżąonych wiśni
  • 1 łyżeczka cukru
  • Kilka listków szałwi
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka sojowego


Przygotowanie:
1. Mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i mleko. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, następnie ugniatamy w zwartą kulę. Ciasto wkładamy do zamrażarki, w tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto mrozimy do momentu nagrzania się piekarnika.
2. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak zmniejszając ilość mleka do 2 szklanek (w połówce miszamy budyń, 1,5 szklanki zagotowujemy).
3. Ciasto dokładnie wykładamy na oliwioną formę tarty (średnica 28 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy pokrojoną w plasterki i lekko opruszoną w mące brzoskiwinię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35-45 minut.
4. Po tym czasie wykładamy na ciasto budyń i zaopiekamy około 15 minut.
5. Na całość wykładamy pozostałe owoce (wiśnie można wcześniej opruszyć cukrem).






Zobacz inne

4 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie! Cudo na talerzu! :D pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała, letnia tarta *_*

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka pełna owoców musiała być wyjątkowo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl