Chleb z cukinii

8/22/2015

Wegański chlebek z cukinii na słodko, z dodatkiem cynamonu. Idealnie miękki, lekko wilgotny. Świetnie się kroi, nie kruszy.

Wegański chleb z cukinii

Neutralna w smaku, łagodna cukinia sprawdza się w wielu przepisach. Można z niej zrobić placki, curry, świetnie smakuje faszerowana soczewicą i pieczarkami, a także duszona z cebulką jako dodatek do innych dań. Dziś jednak polecam Wam spróbować tego warzywa w nieco innej postaci. Upieczcie z niej pyszny chlebek, pachnący cynamonem. Będzie świetny na śniadanie, z ulubioną konfiturą, a nawet - z wegańskim majonezem i warzywami.

Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie - około 2,5-3 szklanek startej, odsączonej z wody
  • 3 szklanki mąki pszennej (typu 550)
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki cukru pudru - lub 0,5 szklanki płatków owsianych (wtedy chlebek będzie mniej słodki) 
  • 1 szklanka oleju
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (pełna)
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki mleka sojowego 
  • 3 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka sojowego

Opcjonalnie: orzechy włoskie, żurawina, pestki słonecznika.

Przygotowanie:
1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon. Odstawiamy na bok
2. Do głębokiej miski wlewamy ciepłą wodę, mleko sojowe i wsypujemy nasiona lnu. Blenderujemy kilka minut aż nasiona się rozdrobnią. Masa powinna być lekko ubita, pieniąca się, gęsta.
3. Do ubitej masy z lnem dodajemy startą na średnich oczkach, odsączoną z wody cukinię i całość blenderujemy. Polecam zostawić 1/3 szklanki cukinii i dodać ją później, by w chlebku było ją widać.
4. Masę z cukinii dodajemy do wymieszanej mąki, następnie dodajemy olej, cukier i cukier puder. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Powoli dolewamy 1/3 szklanki mleka sojowego - lub w zależności od gęstości masy - mniej lub więcej. Masa powinna być zwarta, nielejąca się, powinno dać się jednak dobrze mieszać łyżką. Na koniec dorzucamy 1/3 szklanki startej cukinii i mieszamy.
4. Blaszkę smarujemy olejem, wylewamy ciasto. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1,5 h w termoobiegu, w międzyczasie ciasto sprawdzamy drewnianym szpikulcem,

Chlebek odstawiamy na bok do ostygnięcia.





Zobacz inne

8 komentarzy

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale, tyle słodkości piekę, ale chleba jakoś nie i muszę koniecznie nadrobić :)

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kuszący przepis, z chęcią wypróbuję tylko zastanawiam się czy konieczna jest tak duża ilość cukru, można zmniejszyć bez uszczerbku na chlebku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale polecam zostać przy cukrze pudrze i dodać np. płatków owsianych aby jednak zachować proporcje sypkich składników.

      Usuń
  4. Można mleko sojowe zastąpić innym roślinnym, np ryżowym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można mlekiem konopnym i migdałowym. Z ryżowym nie próbowałam, ale myślę, że możesz spróbować.

      Usuń
  5. Vegeszamanko, czy mogę zamiast mąki pszennej użyć innej, np. ryżowej? Pozdrawiam serdecznie, A.

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl