Burgery z soczewicy, pora i orzeszków z sosem tahini

546
 Orzeszki zimne i por to duet idealny. Podsmażone na patelni aż proszą się o szybkie zjedzenie. Pohamujcie się przez chwilę i …..zmontujcie wegańskie burgery. Do tego sos z tahini, ulubione warzywa i szybki obiad gotowy!

Por nie do końca wszystkich przekonuje. I nic dziwnego, bo jego specyficzny, ostrawy smak potrafi zdominować wszystkie inne. Jednak uwierzcie – da się z niego wykrzesać coś, co sprawi, że trafi nawet do jego największych przeciwników. Sztuka polega na wybraniu odpowiedniej części pora, lekkim go podsmażeniu, dodaniu niewielkiej ilości soli i cukru oraz.. słonych orzeszków ziemnych.

Burgery z pora i soczewicy nie potrzebują przypraw, wystarczy sól i pieprz. Całość na tyle dobrze się łączy i uzupełnia, że dodawanie jakichkolwiek ziół jest zwyczajnie zbędne.

P7190384


Składniki (na 3 duże burgery lub 5 małych)

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (nieugotowanej)
  • 1 duży por
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych solonych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • Sól, pieprz do smaku
  • Pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju
Składniki na sos:
  • 3 łyżki tahini
  • 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku
Warzywa: rzodkiewka, pomidor, ogórek, czerwona papryka
Przygotowanie burgerów:
1. Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy, gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Pora myjemy, zdejmujemy 2 pierwsze warstwy, odcinamy dolną końcówkę i górną najbardziej zieloną część. Drobno kroimy.
3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pora, dodajemy szczyptę soli i cukier. Mieszamy. Po 2 minutach dodajemy orzeszki ziemne, ciągle mieszamy, aż kawałki pora stracą na objętości, staną się lekko miękkie.
4. Ugotowaną soczewice odcedzamy, studzimy i lekko rozdrabniamy widelcem. Przekładamy do miski.
5. Do soczewicy dodajemy pora z orzeszkami, dosypujemy słonecznik, mąkę, bułkę, siemię, dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na papier do pieczenia wykładamy uformowane burgery. Pieczemy je około 30 minut – w połowie przekładamy je na drugą stronę.
Przygotowanie sosu z tahini:
1. Drobno posiekany czosnek dodajemy do pasty z tahini, dolewamy wody. Blenderujemy.
2. Dodajemy sól, pieprz i natkę, całość mieszamy.
P7190378

 

P7190392

Join the Conversation

  1. wow, są świetne! koniecznie muszę połączyć pora i ziemne, to musi smakować super! tym bardziej podane w bule jako burger 😀

  2. Zastanawia mnie biały kolor sosu – z czego się bierze? Tahini raczej ma brązowy, czy to jakaś reakcja z czosnkiem daje taką barwę?

  3. Pyszne! Jeden juz zjedzony:) Dobrze, że zrobiłam małe!

  4. Dokładnie 🙂 I zależy to też od tahini. Można dodać również zamiast wody troszkę mleka roślinnego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close