Pieczone bataty z granatem

5/20/2015

Dodatek do innych dań lub podane z rozmaitymi sałatami i sosami pomysł na zdrowy obiad i kolację. Słodkie bataty - pieczone wolno z sokiem z granatów - spróbujcie koniecznie!

Bataty z reguły są drogie, dlatego najlepszym okresem na ich próbowanie jest właśnie wiosna. Na straganach pełno jest młodych ziemniaków, zatem ich słodka odmiana odchodzi gdzieś na bok. To dobry czas, by w końcu ich spróbować, nie płacąc kilkanaście złotych za kilogram. Jakie one są? Przypominają nieco dynię, jednak szybko się pieką i o dziwo - mają mnóstwo wartościowych składników. Są syte, bogate w potas i mikroelementy. Możecie je po prostu upiec lub ugotować - z dodatkiem tymianku, czosnku i chili lub poeksperymentować i wstawić do piekarnika z granatem. Do nich polecam sos koperkowy - jednak w wersji na ostro. Skorzystajcie z przepisu, jednak dodajcie troszkę chili i soku z cytryny. Możecie podać je z solidną porcją sałat i świeżych warzyw. 

Składniki:
1 kg batatów
2 granaty
3 łyżeczki oleju lub oliwy z oliwek
Sól, pieprz

Sos:
Koperkowy - przepis tutaj

Przygotowanie:
1. Bataty myjemy dokładnie, odkrawamy końcówki, przekrajany na pół i nacinamy (w kratkę).
2. Każdą połówkę lekko posypujemy solą i pieprzem, wyciskamy około 1 łyżeczki soku z granatu, posypujemy nasionami, polewamy małą ilością oliwy i zawijamy w folię. tak postępujemy z każdą połówką.
2. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przed około godzinę. Sprawdzamy regularnie ich miękkość - jeśli jest taka potrzeba pieczemy nawet 1,5 h.




Zobacz inne

3 komentarzy

  1. Oczywiście, że spróbuje, bo bataty wprost uwielbiam i dosyć często je przyrządzam, a ta słodka granatowa nuta jeszcze bardziej kusi by je tak zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, chętnie wypróbuje ten przepis :)
    Dodałam tego bloga do listy blogów wegetariańskich - http://wega-kuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl