Sałatka z kaszą bulgur

4/11/2015


Zdrowa, syta sałatka z kaszą bulgur, orzeszkami ziemnymi, rodzynkami i pestkami słonecznika. Lekko słodka, z dodatkiem świeżych warzyw. 

Wielkanoc spędziłam w Warszawie, pogoda nie dopisywała, więc sporo czasu poświeciłam kuchni. Święta spędzone na gotowaniu - zamiast jedzeniu - dla większości byłyby karą, ale dla mnie to chyba najlepszy odpoczynek. Przygotowałam kilka potraw, między innymi najlepszą pastę bezjajeczną, pastę z białej fasoli i kokosa, różne burgery oraz sałatkę z kaszy bulgur. W tym przepisie zastosowałam mieszankę bulguru z kruchym i cienkim makaronem vermicelli. Postawiłam na ziarna, orzeszki, świeże warzywa i dodałam słodkie rodzynki. Dodałam sojonez, jednak możecie go zastąpić lżejszym jogurtem sojowym. 
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy bulgur z vermicelli (Melvit)
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 pomidor
  • 1 mały ogórek zielony
  • 0,5 niewielkiej żółtej papryki
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki sojonezu - majonezu wegańskiego

Przygotowanie:
1. Kaszę zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
2. Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w małą kostkę.
3. Orzeszki ziemne i pestki słonecznika razem prażymy na suchej patelni.
4. Do ostudzonej kaszy dodajemy warzywa, orzeszki, słonecznik i rodzynki.
5. Solimy, pieprzymy i dodajemy sojonez. 

Sałatka z kaszą bulgur, makaronem vermicelli


Zobacz inne

1 komentarzy

  1. super pomysł na bulgur! leży u mnie w szafce i czeka na swoją kolej ;-)

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl