Najlepsza wegańska pasta bezjajeczna

4/15/2015

Zjedz coś dobrego! Pastę, która smakuje jak jajeczna, ale nie ma w niej nic, co zwierzęce. Pyszna, wiosenna, zdrowo dobra!

Pasta, którą będziecie chcieli jeść i jeść... i jeść!

Być może niektórzy stwierdzą, że jeśli podejmuje się decyzję przejścia na dietę roślinną, to nie powinno się szukać zamienników mięsa, serów, jajek czy mleka. Moim zdaniem nie ma w tym nic złego. Przecież często wspominamy najlepsze ciasto mamy, cienkie naleśniki, które umiała zrobić tylko babcia. Smaki i zapachy przywołują wspomnienia i zupełnie nie powinniśmy z nich rezygnować. Wręcz przeciwnie - eksperymentować w kuchni, by je przywołać. Podobnie było z pastą jajeczną, którą kiedyś uwielbiałam. Szczególnie w wydaniu mojej dobrej koleżanki @Photo by Justa. I właśnie teraz - przy okazji wielkanocnych pomysłów na potrawy, stwierdziłam, że to najlepsza pora na spróbowanie odtworzenia tego smaku, ale w wersji bez jajek. Wyzwanie? Nie - zobaczcie, jakie to proste.

Składniki: 
  • 100 g kaszy jaglanej
  • Kostka tofu naturalnego 180 g
  • 1,5 łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2-3 łyżki sojonezu  - wegańskiego majonezu 

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu (ważne, żeby najpierw sparzyć ją wrzątkiem, opłukać zimną wodą, a dopiero później ugotować - kasza straci smak goryczki).
2, Tofu odcedzić, rozdrobnić i obsypać płatkami drożdżowymi i kurkumą, zmieszać dokładnie. Odstawić na chwilę.
3. Ostudzoną kaszę zmieszać z tofu i musztardą - całośc dokładnie zblenderować.
4. Dodać czarną sól, sól zwykłą sól, pieprz. Zmieszać. Dodać posiekamy szczypiorek oraz 2-3 łyżki sojonezu.




Pasta bezjajeczna

Zobacz inne

9 komentarzy

  1. świetna pasta, chętnie zjadłabym na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym mogę na szybko zastąpic sojomajonez? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonezem z ziemniaków- gotujesz ziemniaki w łupinach, obierasz, ucierasz z musztardą i odrobiną oliwy, skrapiasz cytryną lub octem jabłkowym, doprawiasz według uznania i gotowe.

      Usuń
  3. Ten przepis bardzo mi przypadł do gustu, muszę wypróbować :)
    wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. bezjajeczną pastę robiłam na święta, aczkolwiek w nieco innym wydaniu także jestem chętna na powtórkę by wypróbować Taką pyszną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też czasami robię, ale bardziej jak hummus tzn z ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie dodałam tofu, drożdży ani musztardy.... zmiksowałam kaszę z kilkoma łyżkami puszkowej ciecierzycy i mleka sojowego, sól himalajska do tego , sojonez owszem, wyszła pyszna po schłodzeniu .... Chleb razowy, plasterki pieczonego buraka, melona i pikantny sos- super 2 śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl