Kokosowa pasta z białej fasoli

4/07/2015

Lekko słodka, kanapkowa pasta z białej fasoli. Zdecydowanie dla kochających smak kokosa. 

Past nigdy dość, prawda? Choć muszę przyznać, że w moim poprzednim - niewegańskim życiu pasty rzadko pojawiały się w tygodniowym menu. Teraz natomiast, kilka razy w miesiącu, wyciągam blender i przygotowuje kanapkowe smarowidła. To dobry sposób, by wprowadzić do codziennego jadłospisu dużo białka. Najczęściej robię pasty z czerwonej i białej fasoli, z pieczonych warzyw, ciecierzycy i soczewicy. Oczywiście warto korzystać z sezonowych warzyw - bób, młode buraki, cukinia, fasolka - jest mnóstwo możliwości. Zanim jednak stragany przepełnią się świeżymi, polskimi warzywami, polecam korzystanie z pożywnych, sycących strączków.

Wegańska, idealna na śniadanie - prosta pasta z białej fasoli


Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • Duża garść rodzynek
  • 4 łyżeczki wody
  • Mała szczypta soli


Przygotowanie:

1. Fasolę odsączyć z zalewy i zblenderować na gładką masę.
2. Dodać wiórki i rodzinki, wymieszać.
3. Dodać wodę, by pasta była gładsza. Na koniec posypać solą.

Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl