Ekspresowa pizza z patelni (bez drożdży)

3/20/2015

Bez drożdży, bez czekania i bez pieczenia! Chrupki spód, idealne ciasto. Szybki placek przypominający pizzę lub hm...wegański omlet? Na wierzch dowolne, ulubione składniki. Propozycja na śniadanie, na obiad i na kolację. 

Jak żyć bez piekarnika? Właśnie zadaję sobie to pytanie od kilku tygodni. Przeprowadzka i brak tego urządzania w nowym miejscu. Szukam piekarnika przenośnego - sprawdzam, porównuje i wciąż myślę. A może Wy polecicie mi konkretny model? Oczywiście musi mieć termoobieg i być na tyle duży, by wstawić do niego chociaż tortownicę. Tak czy tak, do momentu zakupu próbuję sobie radzić i wykorzystuję patelnię. Z potrzeby zjedzenia pizzy i braku piekarnika powstał właśnie ten przepis. Placek jest zadziwiająco dobry - a samo wykonanie tak proste, że każdy temu podoła. 


Składniki:
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Na wierzch:
  • 1 mała cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • Kawałek pora (4-5 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sos pomidorowy
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Podsypujemy nieco mąką i przez chwilę wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.
2. Cebulkę, czosnek i pora drobno siekamy - solimy i pieprzymy. Podsmażamy. Pomidora kroimy w plastry, ogórka w kostkę.
3. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (ok. 2 łyżki) i zanim się rozgrzeje, układamy ciasto - możemy zwilżyć dłonie lekko w oleju, by łatwiej było rozprowadzać ciasto. Następnie przez około 4 minuty podsmażamy. 
4. Gdy spód się zarumieni, przekładamy go na drugą stronę. Wylewamy sos pomidorowy, posypujemy go bazylią. Wykładamy podsmażaną cebulkę z porem i czosnkiem, następnie pomidory i ogórka. Zmniejszamy ogień - przykrywamy patelnię pokrywką. Po około 10-15 minutach pizza powinna być gotowa - należy sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe. 
5. Na koniec posypujemy natką pietruszki.





Zobacz inne

25 komentarzy

  1. fajny pomysł - szybki, prosty i nawet zdrowy - taka wersja pizzy jak najbardziej mile widziana :) w tygodniu świetnie się sprawdzi, kiedy niezbyt wiele mamy czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobra, chociaż chyba zrobiłam za grube ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaką średnicę ma Twoja patelnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dolaczam do pytania o srednice :-)
      Iza

      Usuń
  4. Fajny pomysł :)
    Ja bym bez piekarnika chyba zwariowała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie powoli wariuję bo to mnie mocno ogranicza. Ale już niedługo powinnam mieć piekarnik - wtedy będę szaleć z ciastami, zapiekankami, tartami i pasztetami :)

      Usuń
  5. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, bo też chwilowo nie mam piekarnika. Pizza wyszła rewelacyjna!:) Z podanych proporcji zrobiłam dwie pizze na patelni o średnicy 28 cm. Ciasto dla ułatwienia rozwałkowałam przed smażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  6. A robił ktoś ta pizze w wersji bezglutenu? Np na mące ryzowej?

    OdpowiedzUsuń
  7. No to będzie na moje śniadanie (;

    OdpowiedzUsuń
  8. mam dwie lewe ręce w kuchni, wyszla mi obleśna ;<

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna :) Idealna na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie zapomniałaś o serze hahaha xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wegański blog :) Można jeść pizzę bez sera, ja tak zawsze jem.
      Dzisiaj będę robić tę pizzę na obiad, mam nadzieję, że się najemy z moim chłopakiem (strasznie dużo jemy).

      Usuń
  11. Na górę dałam szynkę i ser.. ciekawe czy wyjdzie jadalne ;P Za 15 minut napiszę ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę to nie na miejscu dzielić się na blogu WEGAŃSKIM co dałaś na górę skoro to jest szynka i ser!

      Usuń
  12. Ciasto trochę twarde, ale dało się zjeść :D na 4 osoby wystarczyło; strasznie najadłam się 2 małymi kawałkami xd

    OdpowiedzUsuń
  13. sam na to wpadłem wlasnie.
    Musze dodac ze jestem facetem który jedyne co sobie zrobil dotychczas sam to
    - kilka rodzajow zup
    - pizze z piekarnioka która mi wyszla tylko raz a kilka razy cienko
    - cos ala bigos, tz kapusta z kielbasa i ketchupem
    wczoraj i przedwczoraj 1 raz zrobiłem sobie naleśniki i wyszly swietnie. Wtedy pomyslalem a jakby na patelni upiec ciasto na pizze, pomyslalem ze sprawdze w sieci i wyszlas Ty :)
    W przyszłym tygodniu sprobuje bo po Twoim wpisie widać ze można
    :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekarnik z Lidla ma termoobieg i mieści tortownicę, prostokątna foremkę z Ikei oraz naczynie żaroodporne z tego samego sklepu. Mam i dla mnie to świetna rzecz kosztuje 150 zł, polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekarnik za 150 zl????
      taki przenosny rozumiem tak ??

      Usuń
  16. pizza sie zrobila jest cudownie pyszna choc wersja nie wege ale bardzo dobra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jednak przepisy vege :) będzie zdrowo i smacznie
      ;)

      Usuń
  17. Wyszła smaczna, ciasto po rozwałkowaniu na dwie patelnie 28 cm.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis. Bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  19. co myślicie o tym
    https://www.youtube.com/watch?v=7nSpsEDZFH0

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl