Curry z cukinii i ziemniaków

3/06/2015

Mało składników i maksimum smaku - przepis na indyjskie curry z cukinii i ziemniaków. Curry pachnące kardamonem, przyprawione kurkumą i garam masalą, pełne świeżej kolendry.

Gdybym miała wybrać jeden kraj, do którego mogłabym przenieść się na stałe, to z pewnością wybrałabym Indie. Najlepiej małą wioskę na Kerali, pełną niewielkich knajpek i znikomą liczbą turystów. Problemem mogłaby być kuchnia - weganie nie mieliby tam łatwo. Dlaczego? Bo większość potraw przygotowywana jest na klarowanym maśle, do curry dodaje się gęstej śmietany. Plusem jest jednak cała masa przypraw - świeża, zupełnie inna w smaku niż nasza rodzima, kolendra, kilka rodzajów bazylii, oczywiście kardamon, kurkuma, chili, wanilia i najlepszy na świecie imbir. Do tego pieczywo prosto z pieca. Raj dla kochających gotować! Właśnie te wszystkie wspomnienia, z już odległej w czasie, wyprawy do Indii, wciąż inspirują mnie do kulinarnych eksperymentów w mojej kuchni. Tym razem chciałam przygotować coś prostego - bo np. malai kofta była dość skomplikowanym daniem. Curry z cukinii i ziemniaków nie wymaga wielkich umiejętności, wystarczy, że zaopatrzycie się w odpowiednie przyprawy i składniki.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów 
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 0,5 łyżeczki chili 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 ziarna kardamonu - po zmiażdżeniu i otwarciu kilkanaście małych ziarenek
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka mleczka kokosowego 
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, każdego kroimy na 4 części lub więcej - tak, by wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. Gotujemy w lekko osolonej wodzie - nie do miękkości. Należy je zagotować i dać im kilka minut, by środek zaczął robić się miękki.
2. Cebulę kroimy w plastry, czosnek siekamy. Rozgrzewamy patelnię - wrzucamy cebulę, czosnek i ziemniaki oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy, podsmażamy około 5 minut.
3. Pokrojoną cukinię (w ćwiartki) dodajemy na patelnię. Wlewamy pomidory z sosem z puszki. Mieszamy. Dolewamy około 1,5 szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. 
4. Sprawdzamy smak - możemy dosolić i dodać pieprzu. Po każdym dodaniu przyprawy, zagotowujemy. 
5. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, by lekko zabielić curry. 
6. Podajemy z ryżem lub roti. Mocno obsypujemy świeżą kolendrą.







Zobacz inne

1 komentarzy

  1. curry to moje ulubione danie, a za cukinią się już stęskniłam! chętnie bym zjadła Twoją potrawę, pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl