Bezglutenowe, wegańskie placki z kaszy jaglanej – na słono

557
 Placki z kaszy jaglanej, podane z duszoną cebulką i pieczarkami, z dodatkiem świeżej pietruszki. Wegańskie, bezglutenowe.

Podobno kaszy jaglanej brakuje tylko jednego – rozgłosu. Można z niej bowiem zrobić wszystko: pasztet, wegański sernik, czy budyń. Wszystko za sprawą jej bardzo neutralnego smaku, o ile oczywiście odpowiednio się ją ugotuje. Bez prawidłowego przygotowania kaszy, wszystko, co z niej zrobimy będzie miało lekko gorzki smak. Kluczem jest przepłukanie wrzącą i zimną wodą. W pierwszej kolejności kaszę zalewam wrzątkiem, odlewam wodę, a później płuczę ją w zimnej. Dopiero wtedy zalewam czystą wodą i gotuje. Pamiętajcie również, by jej nie mieszać w trakcie gotowania!

Placki z kaszy jaglanej są pyszne! Ale..uwaga – trzeba się nieco nastać nad patelnią, by je usmażyć. Z podanych składników wychodzi około 22 średniej wielkości placków. Po usmażeniu wyłóżcie je na papierowe ręczniki, by pozbyć się tłuszczu. Możecie podać je dowolnym warzywami, polać sosem, a nawet przerobić na wersję słodką. Zamiast musztardy, keczupu i przypraw dodajcie np. cynamon, kakao, starte jabłka, wsypcie bakalie.

P3130262

Placki z kaszy jaglanej:

Składniki (około 22 placki):

  • 200 g kaszy jaglanej (2 torebki)
  • 5 łyżek kaszki kukurydzianej (sypkiej)
  • 1,5-2  szklanki mleka sojowego naturalnego
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • Olej do smażenia
Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną gotujemy – pamiętajcie o przepłukaniu jej gorącą i zimną wodą. Następnie studzimy.
2. Do kaszy dodajemy mleko sojowe i kaszkę kukurydzianą – blenderujemy na gładką masę.
3. Dodajemy musztardę, keczup, przyprawy i olej.
4. Na końcu dodajemy skrobię – masa ma być gęsta, nielejąca.
5. Rozgrzewamy olej – wykładamy porcje masy tak, by placki nie były płaskie. Na drugą stronę przekładamy dopiero wtedy, gdy wierzch zacznie zmieniać kolor a placek gładko zacznie przesuwać się po patelni.
6. Placki wykładamy na papierowe ręczniki.

P3130236(1)P3130266(1)

 

Join the Conversation

  1. Masz rację, wszystko da się z niej zrobić, ostatnio ją odkryłam 🙂

  2. kolejny dowód na to, że kasza jaglana jest pyszna pod każdą postacią 🙂

  3. Oj skusze się na takiego placuszka 😀

  4. Anonimowy says:

    a mleko musi być sojowe, nie może być zwykłe ?

  5. Nie mam pojęcia jak wyjdzie z klasycznym mlekiem – używam tylko roślinnego. Możesz spróbować, choć zachęcam do sojowego 🙂

  6. Jak pozostali tutaj, uważam, że kasza jaglana jest po prostu fenomenalna 🙂 Pyszna na słodko, na słono.. bez glutenu, a ładnie się trzyma "w kupie", zasadowa, pełna dobra. Jak jej nie kochać?! 🙂

  7. Anonimowy says:

    Świetne przepisy. Gratuluję pomysłów- i dziękuję za podpowiedzi, gdy mi już ich brakuje 🙂

  8. Dziękuję pięknie za te słowa 🙂

  9. Anonimowy says:

    Fajny przepis, jedyne czego nie dodałem to kasza kukurydziana bo nie miałem. Ale i tak dało radę 🙂
    Pozdrawiam
    Norbert

  10. A czy soja nie jest genetycnie moodyfikowana na calym ju siecie i lepiej takiego mleka nie uzywac?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close