Zdrowie na talerzu - pęczak z buraczkami i porem

2/15/2015

Sałatka na zimno lub po podgrzaniu szybki lunch w pracy. Danie superzdrowe i dietetyczne, idealne na zimę ze względu na właściwości pora i buraków. 

Niepotrzebnie specyficzny, ostry smak pora odstrasza - można bowiem przygotować go tak, by był lekko słodki i delikatny. Podany w towarzystwie odpowiednich warzyw odwdzięczy się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim swoim zdrowotnymi i odchudzającymi właściwościami. Por odtruwa i odkwasza organizm, a także łagodzi kaszel. Podając go z pęczakiem, który jest bogaty w białko, witaminy z grupy B i magnez, oraz z buraczkami (działanie przeciwzapalne) zyskujemy danie nie dość, że mało kaloryczne, to megazdrowe. Prawdziwa bomba na przeziębienie.


Składniki:
  • 2 buraki
  • 1 szklanka kaszy pęczak (nieugotowanej) 
  • 2 pory - część zielona (z białej zrobiłam zupę, przepis tutaj)
  • 4 suszone śliwki
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Niewielki kawałek (paseczek) chili
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę w lekko osolonej wodzie.
2. Buraki myjemy, kroimy na pół, smarujemy olejem i posypujemy bazylią. Wkładamy do brytfanki i pieczemy w tem. 180 stopni przez 50-60 minut.
3. Pora myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy go z dodatkiem posiekanego czosnku oraz chili i drobno posiekanych śliwek - lekko dusimy, jak cebulkę.
4. Gdy buraki się upieką, studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę.
5. Na pęczak wykładamy buraczki, następnie pora z dodatkiem śliwek.


Zobacz inne

10 komentarzy

  1. idealna opcja na lunch w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - właśnie zabrałam to w piątek do pracy:)

      Usuń
  2. świetna propozycja i z chęcią bym zjadła w pracy!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli smakuje tak jak wygląda to chętnie porwałabym do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie całość wygląda bardzo smakowicie :) Ja jem często podobne zestawienie produktów, ale mniej atrakcyjne wizualnie :P Kaszę polewam olejem i posypuję przyprawami, a obok na talerzu kładę pokrojonego buraka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. miałam przyjemność przygotować sobie taką pyszotę wczoraj na obiad :) miało starczyć na dwa dni... cóż ;p dzisiaj biorę się za faszerowane bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ostatnio taką fazę na pieczone buraki, że Twoją wersje muszę wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się zajadam i aż chce płakać z radości jak kuchnia roślinna może być wspaniała <3 jakie to dobre.. ohh <3

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl