Pasta z zielonego groszku à la guacamole

1/14/2015

Najszybszy i najprostszy dip imprezowy - do podania z chrupkim pieczywem, krakersami lub pokrojonymi w słupki warzywami. Do złudzenia przypomina słynne, meksykańskie guacamole.

Zielony groszek nie ma chyba zbyt wielu fanów. A szkoda, bo jest cennym źródłem błonnika, witaminy K, wapnia, magnezu i fosforu. Te małe kuleczki, znienawidzone przez dzieci, najczęściej pojawiają się na polskich stołach w sałatce jarzynowej. Warto jednak spróbować zrobić z nimi coś więcej. Zatem jeśli nie lubicie zielonego groszku, to od dziś go pokochacie - właśnie w tej wersji. Pasta jest idealnie kremowa, a jej przygotowanie to dosłownie kilka minut.

Składniki:

  • 1,5 puszki zielonego groszku konserwowego
  • 0,5 niewielkiej cebuli - około 2-3 łyżki po posiekaniu
  • 1 ząbek czosnku (średniej wielkości)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • Sól i pieprz do smaku (około 0,5 płaskiej łyżeczki)
  • Opcjonalnie można dodać nieco posiekanej papryczki chili



Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek siekamy.
2. Do miski wrzucamy groszek, cebulę, czosnek, wsypujemy wszystkie przyprawy i dodajemy olej oraz sok z cytryny.
3. Blenderujemy na gładką masę. Podajemy z pieczywem.








Zobacz inne

1 komentarzy

  1. No właśnie, potrzebuję wielu przepisów na śniadania.

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl