Burgery z ziemniaków i białej fasoli - z piekarnika

1/23/2015


Domowe burgery podawane w bułce pełnej warzyw, z duszoną cebulką i sosem koperkowym. Przygotowane w piekarniku, z minimalną ilością tłuszczu. 

Uwielbiam wegańskie burgery bo można je przygotować praktycznie ze wszystkich warzyw - wystarczą odpowiednie proporcje i przyprawy. Szybko się je przygotowuje a jeśli jeszcze nie trzeba stać nad patelnią - to idealnie! Co ważne, mogą być zdrową przekąską - białą bułkę wystarczy zastąpić ciemnym pieczywem, a ciężkie sosy - lekkim dresingiem. Swoje niestety zjadłam z sosem na bazie wegańskiego majonezu, jednak Wy możecie oczywiście z niego zrezygnować.

                             


 Składniki na 9 dużych burgerów:

  • 3 szklanki ugotowanych ziemniaków (około 1-1,5 kg przed obraniem i ugotowaniem)
  • 3 szklanki ugotowanej, białej fasoli (lub 2 puszki)
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki płatków owsianych 
  • 1 mała cebulka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz (po około 1-1,5 łyżeczki)
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki


Przygotowanie:
1. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na złoto.
2. Białą fasolę blenderujemy.
3. Do fasoli dodajemy cebulkę oraz ziemniaki - ugniatamy całość dokładnie widelcem.
4. Pestki słonecznika blenderujemy z płatkami owsianymi na proszek. Wsypujemy do masy z fasolą i ziemniakami.
5. Przyprawiamy, dodajemy mąkę, bułkę tartą oraz olej.
6. Formujemy spore kotlety, układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy około 30 minut - w połowie przekładamy je na drugą stronę.


                                     


Zobacz inne

6 komentarzy

  1. Wyglądają przepysznie, jutro chyba je zrobię :)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam:) Mam czerwoną fasolkę, zobaczymy jak wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak domowe wypasione wegańskie burgery - najlepsze! aż marzy mi się dziś taki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie! Mam pytanko: piec z termoobiegiem czy tradycyjnie góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pisałam ja - Magda ;)

      Usuń
  5. Czy takie burgery (też te z kaszy jaglanej) można mrozić? :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl