Prosty przepis na cienkie naleśniki

10/28/2014



Naleśniki - niby proste, niby żadnego talentu mieć nie trzeba, ale - no właśnie - nie zawsze wychodzą. A to za grube, a to się rozpadają, a to ciężko przełożyć. Sekret jest prosty - ciasto musi być lejące, z dodatkiem oleju. Bez jajek, bez kombinowania. 

Czytałam ostatnio ciekawy artykuł Magdy Gessler, która rozprawiała o różnych możliwościach naleśników. Można je bowiem podawać na tysiąc sposobów - wytrawne, na słodko, zapiekane, a nawet grillowane. Dodatki decydują o porze i okolicznościach ich podania - maliny, borówki i cukier puder to śniadaniowa propozycja, z kolei świeży szpinak, suszone pomidory, kapary i bazyliowy sos nadadzą im obiadowego charakteru. 

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka sojowego
0,5 szklanki wody gazowanej
Szczypta soli
1 łyżka oleju
Szczypta sody oczyszczonej (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Do mąki wsypujemy sól i sodę, mieszamy. Dodajemy najpierw mleko, potem wodę i na końcu olej.
2. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką.
3. Ciasto powinno być lejące.
4. Na rozgrzaną patelnię (na średnim ogniu) wlewamy ciasto - u mnie 1 wazowa łyżka i obracając patelnią, rozlewamy je po całej jej powierzchni. Gdy widzimy, że cały naleśnik zmienia kolor, a brzegi lekko odchodzą, przewracamy go na drugą stronę.

Do pierwszego naleśnika używam troszkę oleju - przeważnie ten pierwszy nie wychodzi, wyrzucam go - kolejne już są super).





Zobacz inne

5 komentarzy

  1. Wypróbuję już dziś! Dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Spróbuj też naleśników indyjskich z mąki z ciecierzycy, są pyszne

      Usuń
  2. najlepsze! wegański naleśniki zawsze wychodzą mi takie cieniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe naleśniki (jak jeszcze jadłam nabiał i jajka) nigdy mi nie wychodziły. A te - boskie :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl