Pieczone kotleciki z dyni piżmowej

10/13/2014


Butternut squash czyli dynia piżmowa jest bardzo popularna w Wielkiej Brytanii. Do Polski wkracza powoli, ale coraz częściej można ją upolować na lokalnych bazarkach. Czym różni się ta odmiana od tej najpopularniejszej w naszym kraju? Po pierwsze kształt - wygląda jak wielka gruszka. Ma dużo grubszą skórkę i lekko orzechowy smak.

Swoją dynię przyniosłam wraz z innymi skarbami z bazarku na Dołku, od przemiłej pani, która sama uprawia różne warzywa. Podpowiedziała mi, że najlepiej zrobić z niej placki. A że jestem miłośniczką kotletów, to postanowiłam troszkę poeksperymentować. Dodałam imbir, czosnek, chili, ale smak przełamałam musztardą i keczupem. Kotleciki sprawdzą się jako przystawka lub szybka przekąska - ja je zjadłam z awokado, pomidorami i koperkiem. Raczej nie pasują do ziemniaków i tradycyjnych obiadów. Skomponują się bardziej z ryżem i orientalnym sosem.



Składniki (na około 8 kotlecików):
  • Pół dyni piżmowej (około 3 szklanek startej)
  • 2 ząbki czosnku
  • Około 2 cm korzenia imbiru
  • Około 2-centymetrowy pasek chili
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej (bezglutenowo: można zastąpić ziemniaczaną)
  • 1,5 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Obieramy dynię - może to być wyzwanie, ponieważ ma grubą skórkę. Należy odciąć końcówki i obrać ją obieraczką do ziemniaków. Tak jest najłatwiej.
2. Obraną dynię przekrajmy na pół i wydrążamy pestki. Wykorzystujemy 1 połówkę. 
3. Dynię ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
4. Do blendera lub malaksera wrzucamy keczup, musztardę, czosnek, imbir, chili, sól i pieprz, dorzucamy etapami startą dynię i całość blenderujemy. Nie musi być to superidealna gładka masa.
5. Do masy wrzucamy kaszę kukurydzianą i mąkę oraz oliwę. Całość nie będzie zbyt zwarta, ale nie należy się tym przejmować, ponieważ kotleciki ładnie upieką.
6. Formujemy niewielkie kotleciki, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni na termoobiegu. 















Zobacz inne

7 komentarzy

  1. Witaj mam pytanie czy z innego rodzaju dyni można zrobić te kotleciki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, choć dynia piżmowa jest idealna do pieczenia i daje właśnie fajną konsystencję kotletów. Jeśli masz inną, spróbuj, ale daj więcej mąki - niech masa będzie bardziej zwarta. Pozdrawiam

      Usuń
  2. zdecydowanie uwielbiam tego typu kotleciki! a dyniowe jak widać teraz królują! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepszy czas dyni:) Trzeba zatem korzystać z niej tyle, ile można :)

      Usuń
  3. Czy chili można dodać w formie proszku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl