Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

9/08/2014

Czy ciasto drożdżowe zawsze musi być pełne żółtek? Nie! W wegańskie wersji - bez jajek, margaryny czy mleka jest po pierwsze dużo prostsze do zrobienia, a po drugie - równie smaczne. Nie trzeba go też wyrabiać ani miksować. 

Placek można upiec z dowolnymi owocami - będzie pyszny z wiśniami, śliwkami, porzeczkami. Co ważne, nie trzeba odstawiać ciasta na 1,5 h, by wyrosło - wystarczy zaledwie 30 minut. Jednak zwróćcie uwagę, by rosło w bardzo ciepłym miejscu, polecam ustawić misę na palniku, na którym wcześniej coś gotowaliście.

Składniki:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 0,25 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki oleju
  • 0,75 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 kg śliwek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Opcjonalnie olejek waniliowy


Przygotowanie:
1. Pół szklanki mleka podgrzewany na wolnym ogniu.
2. Przelewamy do miseczki, dodajemy przegotowaną wodę i w tym rozpuszczamy drożdże - płyny muszą być ciepłe, niegorące. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 minut w bardzo ciepłe miejsce (może być na palniku, na którym wcześniej coś się gotowało).
3. Po tym czasie wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól, wlewamy drożdże, mieszamy drewnianą łyżką.
4. Powoli wlewamy olej, dosypujemy cukier, dolewamy resztę mleka i dokładnie mieszamy łyżką.
5. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
6. Następnie ciasto lekko ugniatamy, by przybrało zwartą konsystencję (pozostanie ładne pulchne), dzielimy na 2 części.
7. Blachę polewamy olejem, dokładnie wykładamy na niej pierwszą część ciasta (ciasto nie będzie płynne, raczej zwarte, lekko klejące - zatem układajcie je na blaszce po zmoczeniu rąk wodą, to ułatwi sprawę - przyklepujcie, by wypełnić całe dno formy).
8. Układamy przepołowione śliwki, posypujemy je płatkami migdałowymi i opcjonalnie oblewamy olejkiem waniliowym.
9. Na śliwki układamy drugą część ciasta - nie musi być to dokładne przykrycie.
10. Na górę znów układamy śliwki, ich górną część dociskamy do ciasta. Całość znów posypujemy płatkami migdałowymi.
11. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 minut (180-200 stopni). Po 35 minutach możemy sprawdzić ciasto.
12. Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym, ciepłym piekarniku do wystygnięcia.
13. Obsypujemy cukrem pudrem.







Zobacz inne

9 komentarzy

  1. Chyba nigdy nie jadłam takiego prawdziwego ciasta wegańskiego. ( albo sobie nie przypominam) Zdarzało mi się robić placki czy naleśniki.. A Twoje ciacho wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta wegańskie niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Są też pewnie mniej kaloryczne, bo nie mają masła :) Do tego bardzo prosto się je robi. Spróbuj - polecam te słodkości :)

      Usuń
  2. ...jest pyszne właśnie jem i nie mogę odejść...DZIĘKUJĘ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje:)

      Usuń
    2. Dzisiaj tez robie, ciekawa jestem efektu :)

      Usuń
  3. Mniam, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki wyszło pyszne. Dałam kruszonkę m igdałową
















































    Dziękujemy, wyszło pyszne. Dałam kruszonkę z mielonych migdałów, pod obie warstwy, bo nie miałam płatków. Boskie i udaje się!!! Dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszło obłędnie�� dziękuję za przepis !

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl