Burgery z tofu

9/04/2014

Kotlety z naturalnego tofu łatwo się smażą, można je dowolnie, w zależności od swoich preferencji smakowych, doprawić. By środek nie był surowy, warto je wsadzić na 20 minut do piekarnika. 


Obiad na szybko potrzebny - tak w środku krzyczałam po przyjściu z pracy. A w lodówce 2 samotne kostki tofu, które miały iść na ciasto. Ze słodkościami wygrał głód, więc wyszły szybkie kotlety wsadzone do podpieczonej bułki.

Składniki:
2 kostki naturalnego tofu
2 łyżki uprażonych i zmielonych ziaren sezamu lub tahini
1 łyżka dowolnych pestek (u mnie z melona, bo akurat zostały ze świeżego, zjedzonego wczoraj)
1 cebula - drobniutko poszatkowana
3 łyżki startej na grubych oczkach marchewki
Około 4 cm korzenia imbiru - startego
1 łyżeczka soli
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki płatków owsianych lub (dla wersji bezglutenowej) kaszki kukurydzianej
Olej do smażenia

Przygotowanie: 
1. Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy sezam (tahini), pestki, cebulę, marchewkę, imbir. Mieszamy
2. Dodajemy skrobię, makę (lub kaszkę), solimy.
3. Lepimy okrągłe kotleciki - będą wyglądały tak, jakby miały się rozpaść, ale na patelni nie ma z tym problemu, więc lepiąc, ugniatajcie i szybko wrzucajcie na rozgrzany olej.
4. Podsmażamy chwilę z obu stron.
5. Jeśli lubicie jakby "surowe" tofu, to można je jeść od razu. Ja wrzuciłam je jeszcze na 20 minut do piekarnika (180 stopni).






Zobacz inne

1 komentarzy

  1. kotlety z tofu już robiłam, ale pisze się na powtórkę właśnie w tak apetycznej propozycji jak tutaj! :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl