Tosty francuskie po wegańsku - wersja włoska

8/13/2014




Czasami zdarza mi się zatęsknić za tym, co jadłam jako dziecko. Uwielbiałam chleb lub bułki smażone w jajku, nazywałam je "chlebkami", a moja mama często musiała mi je smażyć. Przysmak z dzieciństwa wcale nie musi zniknąć z mojej kuchni, wystarczy, że zamiast jajka użyję czegoś innego. Tym razem na śniadanie przyrządziłam tosty po włosku, maczane w soku pomidorowym ze świeżą bazylią i suszonymi ziołami prowansalskimi.

Składniki na 2 bułki (około 8 małych kromek):
2 suche bułki
0,5 szklanki soku pomidorowego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Garstka świeżej bazylii (u mnie była czerwona)
Sól i pieprz do smaku
Ulubione warzywa, pestki słonecznika
Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Bułki kroimy na kromki.
2. Do miski wlewamy sok, wsypujemy sól, pieprz, zioła i świeżą bazylię.
3. Rozgrzewamy patelnię.
4. Kromki maczamy w sosie, trzeba pamiętać, żeby ich nie zostawić, a lekko zmoczyć. Namoczone rozwalą się na patelni i nie będą chrupkie. Najlepiej z każdej strony potrzymać je w mieszance przez kilka sekund i od razu wrzucić na patelnię.
5. Smażymy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
6. Podajemy na sałacie z ulubionymi warzywami, obsypujemy pestkami słonecznika.






Zobacz inne

1 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl