Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu

8/11/2014





 Jedna z najważniejszych zasad w mojej kuchni: nie marnować jedzenia. Jeśli zostaje mi ugotowany ryż, nie wyrzucam - dokładam warzywa i robię kotlety, zapiekanki lub pasztet. Ryż fajnie skleja, nadaje miękkości i dzięki niemu pasztet nie jest suchy. Warzywa miałam już wcześniej upieczone, miało powstać z nich coś innego, ale niestety z braku czasu leżały w lodówce. Możecie zatem wypróbować przepis z innymi składnikami.

Składniki na blaszkę:

  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • Pół cukinii
  • Pół bakłażana
  • Pół selera
  • 1/4 marchewki
  • 1/4 opakowania kiełków na patelnię
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy


Przyprawy dopieczenia warzyw:

  • Sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca


                  

                  
Przyprawy do pasztetu:

  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Pieprz, sól
  • Opcjonalnie szczypta czosnku niedźwiedziego lub zwykłego
  • Możemy dodać ostrej i słodkiej papryki


Przygotowanie:
1. Pokrojone w talarki warzywa - seler, marchewkę, bakłażana i cukinię wrzucamy do woreczka do pieczenia, wrzucamy wszystkie przyprawy i kiełki. Pieczemy w zamkniętym woreczku około pół godziny. Następnie wszystko studzimy.
2. Ostudzone warzywa blenderujemy na gładką masę, dodajemy ryż, mieszamy, możemy lekko zblenderować.
3. Dodajemy sos sojowy, przyprawy.
4. Wsypujemy płatki i mąkę oraz wlewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Masę przekładamy do dobrze wysmarowanej olejem blaszki. Całość możemy polać łyżką oliwy na wierzchu.
6. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach.
7. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim pasztet na 15-20 minut. Wystawiamy, po około pół godziny, nawet ciepły, powinien dać się ładnie wyjąć z blaszki.








Zobacz inne

0 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl