Pasta z białej fasoli w stylu hummus

8/08/2014


Trochę niepokoi mnie nazywanie wszelkich past kanapkowych hummusem, a gdy widzę "hummus z bobu", to..ahh, ręce opadają. Hummus to nazwa potrawy: zasadniczymi składnikami jest zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini. Ten znany na całym świecie przysmak jest jednym z elementów kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem, niemniej jednak w obu tych krajach, hummus przyrządzany jest z takich samych produktów (różni się doprawieniem).

Nazywanie więc past z fasoli, bobu, buraków i innych hummusem jest nieprawidłowe. To tak jakby ktoś nazwał bigosem kalafiora w sosie. Tak więc przedstawiam Wam pastę z białej fasoli w stylu hummus, ponieważ użyłam do jej przygotowania tahini, czosnku i soku z cytryny.

Składniki:
  • 400 g białej fasoli (opakowanie), użyłam drobnej 
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (około 1 cytryny) 
  • 1/4 szklanki tahini 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (lub garam masala) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki wody 
  • 1 mały ząbek czosnku 
Przygotowanie:
Fasolę moczymy na całą noc, następnie płuczemy kilka razy zimną wodą, gotujemy aż biała łupinka będzie sama ładnie odchodzić. Następnie fasolę chłodzimy. 

1. Łączymy tahini z sokiem z cytryny, przecieramy masę przez około 1 minutę - najlepiej w pojemniku z ostrzem miksującym.
2. Powoli dolewamy olej, wrzucamy czosnek, kmin rzymski. Miksujemy około minuty.
3. W dwóch partiach blenderujemy ugotowaną, odsączoną i schłodzoną fasolę. 
4. Podczas miksowania możemy dolewać nieco wody dla uzyskania gładkiej konsystencji. 
5. Ja udekorowałam pastę listkami bazylii i rozmarynem. 




Zobacz inne

2 komentarzy

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl