Jak zrobić majonez bez jajek? Wypróbuj najszybszy sojonez

8/22/2014




5 minut, 2 podstawowe składniki i przyprawy - to przepis na wegański majonez z mleka sojowego. Prosty i smaczny, a moim zdaniem nawet lepszy od oryginału. 


8 godzin w pracy, pies, spotkania towarzyskie i domowe obowiązki robią swoje. Mniej czasu w kuchni, a tym samym mniej przepisów, pysznego jedzenia i oczywiście mojego zadowolenia. Gdybym mogła, to zamieszkałabym w kuchni, a przerwy robiła na chodzenie po bazarkach i targach. Szybkie życie, multum rzeczy na głowie - tak, znam to doskonale, dlatego dziś przedstawię Wam megaprosty i megaszybki przepis na wegański majonez, tzw. sojonez, który można wykorzystać do różnych sałatek i jako bazę pod inne sosy. Wystarczy dobry blender i po 5 minutach można zajadać się (kalorycznym, sic!), delikatnym w smaku i kremowym majonezem bez jajek, konserwantów, ulepszaczy itd.

Składniki:
1 szklanka oleju rzepakowego
0,5 szklanki mleka sojowego, najlepiej niesłodzonego (ja użyłam zakupionego w Lidlu, był lekko słodzony)
0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu

(przyprawy: sól, pieprz, musztardę dajemy wg. uznania - polecam spróbować najpierw o połowę mniej z podanych przeze mnie, a później dostosować smak, do swoich potrzeb.

WAŻNE:
Mleko sojowe najlepiej jeśli będzie w temperaturze pokojowej, warto zatem odstawić te pół szklanki na kilkanaście minut - skróci to czas miksowania. Jeśli będzie zimne, miksujemy o wiele dłużej.
Swój sojonez robiłam w blenderze z nakładką - w blenderze ręcznym pewnie trzeba będzie miksować dłużej.

Przygotowanie:
1. Do blendera wlewamy olej i mleko. Na turboprędkości miksujemy około 2-3 minuty. Można sprawdzić po 1,5 minuty, jaka jest konsystencja.
2. Wlewamy ocet - miksujemy. Teraz, nawet jeśli mleko było zimne, masa powinna gęstnieć.
3. Dodajemy sól, pieprz, musztardę, ponownie miksujemy chwilę.
4. Gotowe! Można jeść, dodawać do sałatek, wstawić do lodówki. W lodówce trzymamy nie dłużej niż 2 dni.









Zobacz inne

24 komentarzy

  1. świetny post :)

    Pozdrawiam

    ____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile taki sojonez może postać? :)

      Usuń
    2. myślę, że 2 dni, choć u mnie zniknął w jeden wieczór:) robi się go tak szybko, że chyba nawet nie warto robić więcej i trzymać w lodówce.

      Usuń
  2. świetne! już ostatnio spotkałam się z podobnym przepis, a to znak, że po prostu czas wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zamiast mleka dalam zmielone siemie lniane i wyszedl majonez:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anko! Wielkie dzięki za ten przepis! Po wielu nieudanych próbach, wreszcie się udało - dzięki Tobie. Mąż - niegdyś zagorzały majonezożerca zamruczał tylko: mmmm....i stwierdził: smakuje jak kielecki (jego absolutny nr 1 wśród majonezów). Polecam wszystkim :) Pozdrawiam. Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również nie wyszedł gesty. Kiedyś próbowałam z innego przepisu ale skład podobny bardzo :-/

      Usuń
    2. Mi również nie wyszedł gesty. Kiedyś próbowałam z innego przepisu ale skład podobny bardzo :-/

      Usuń
  5. ehhh mi nie wychodzi gesty. wcale juz drugi raz. jaka moze byc tego przyczyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mleko sojowe prosto z lodówki? Musi mieć temperaturę pokojową. I dodaj zamiast 1 to 2 łyżeczki octu jabłkowego. Powinno pomóc.

      Usuń
  6. Czy zamiast mleka sojowego mogę dodać inne np. ryżowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z innym mlekiem niestety. Zawsze możesz poeksperymentować :)

      Usuń
  7. Nie jestem weganką, ale się zainspirowałam ;) Zrobiłam z mleka zwykłego i także wyszedł przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Majonez wymiata! Jestem w szoku, że tak łatwo go zrobić i tak smakuje. Będę go polecać nawet nie weganom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) I szybko się go robi :) pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  9. Czy ja dobrze widzę, że w kielichu są raczej nóżki do rozdrabniania? Bo jeśli tak to dobrze bo takie właśnie mam. Czyli da radę "ubić" nimi majo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że da :) Wcześniej miałam właśnie taki malakser, niestety pękł :( Teraz robię więc sojonez zwykłym blnderem ręcznym. Niezależnie, czym zrobisz - powinno wyjść. Trzeba tylko pamiętać, by mleko i olej były w temperaturze pokojowej.

      Usuń
  10. Czy jest to olej rzepakowy tłoczony na zimno czy taki zwykły rafinowany ? Jaki inny olej tłoczony na zimno się nadaje ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszedł mega gesty i jestem w szoku, że jest aż tak majonezowy 😳💚😋 Bomba Wypas Odkrycie roku 👍

    OdpowiedzUsuń
  12. No właśnie jest wszyscy piszą że taki gesty ;o ja męczyłam zawsze z fasoli ale różnie bywało jeśli chodzi o podobieństwo do oryginału, chociaż z solą czarna jakoś mu było bliżej. A ten spróbuję - wymaga tak banalnych składników że nie sposób spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  13. tylko że jest problem, w musztardzie są jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Woda, gorczyca biała, ocet jabłkowy, cukier, sól, przyprawy, kurkumina. <- skład musztardy z Kamisa przykładowo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. SOJONEZA CZAS ZACZĄĆ

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl