Brukselki na słodko: z granatem i daktylami

8/28/2014


Brukselka - malutka kapusta uprawiana w Belgii - jest chyba za mało przez nas doceniana. A szkoda, bo z tego niepozornego warzywa da się wyczarować mnóstwo potraw. 

W dodatku jest zaliczana do roślin młodości: zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Poza tym to bogactwo witaminy C i beta-karotenu. Jeśli brukselka kojarzy się Wam wyłącznie z rozgotowaną kulką w zupie, to powinniście spróbować tego przepisu. Zmienicie o niej zdanie.

Ta prosta w przygotowaniu potrawa może być podawana na ciepło i na zimno - sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach i gwarantuje, że pozytywnie zaskoczycie gości.

Składniki:
  • 1 kilogram brukselek
  • Około 1/4 szklanki oliwy
  • 1 granat
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 10 daktyli
  • 2 łyżki cukru
  • Sól, pieprz

                 


Przygotowanie:
1. Brukselki dokładnie myjemy, kroimy na pół, odcinamy kawałek ogonka. Możemy oderwać pierwsze liście, jeśli są brzydkie.
2. Brukselki układamy na papierze do pieczenia lub tacce do grilla, solimy, pieprzymy i polewamy oliwą.
3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w 180 stopniach pieczemy około 20 minut.
4. Wyjmujemy ziarenka granatu i posypujemy cukrem. Odstawiamy na chwilę żeby puściły sok.
5. Pestki słonecznika prażymy z pokrojonymi na 4 części daktylami.
6. Do upieczonej brukselki dodajemy uprażony z daktylami słonecznik i całość polewamy powstałym sokiem z granatu i jego ziarnami.







                   

Zobacz inne

1 komentarzy

  1. uwielbiam brukselki także nie ma mowy bym nie spróbowała ich w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl