Proste i sycące chili con veggie

7/15/2014




Fasolka, kukurydza i świeża kolendra od razu kojarzą się z meksykańską kuchnią. A choć w tej jest wiele mięsa, to wcale nie oznacza, że nie możemy z niej czerpać tego, co smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i wartościowe. Szczególnie jeśli chodzi o białko - chili con veggi jest bogate w fasolę, więc możemy być pewni, że posiłek będzie pełnowartościowy. W tym zmodyfikowanym przeze mnie przepisie jest sporo chili, oczywiście możecie dać mniej, by potrawa była mniej ostra.


Składniki (na około 4 spore porcje):
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka mieszanej fasoli (u mnie była w ostrym sosie)
1 puszka pomidorów bez skórki
Mała puszka kukurydzy
2 łyżki oliwy

Przyprawy:
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka garam masala lub kminu rzymskiego
szczypta cynamonu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
Garść świeżej kolendry

Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek miażdżymy. Wrzucamy do sporego garnka z 2 łyżkami rozgrzanej oliwy.
2. Dosypujemy wszystkie przyprawy oraz wlewamy sos sojowy, dosypujemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość mieszamy i podsmażamy około 5-7 minut, aż papryka i cebula zmiękną.
3. Do garnka ląduje czerwona fasola (odsączona) i mieszanka (również odsączona) oraz pomidory razem z zalewą. Całość gotujemy około 10-15 minut.
4. Na koniec dorzucamy kukurydzę i poszatkowaną kolendrę.
5. Podajemy w miseczkach jako samodzielne danie lub zmieszane z ryżem. 

Zobacz inne

2 komentarzy

  1. prawidłowa wegańska nazwa tej potrawy to właściwie chilli sin carne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, teraz już będę wiedziała:)

      Usuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl