Letnie smaki: sos z kurek do makaronu

377
Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurkami to chyba jeden z najbardziej lubianych przeze mnie leśnych smakołyków. Kurki można przyrządzać na wiele sposobów, najbardziej popularny jest właśnie sos do makaronu. Tradycyjnie kurki występują w śmietanie, jednak można z niej zrezygnować bez utraty ich wspaniałego smaku. Ważne jest, by kurki smażyć krótko, inaczej stwardnieją. W moim przepisie nie ma kombinowania, zbyt wielu składników, ponieważ chciałam zachować jak więcej smaku żółtych grzybków.
Składniki na sos:

350-400 g kurek (około 2,5 szklanki)

Natka pietruszki
1/4 szklanki mleka sojowego
2 łyżki mąki pszennej
Szczypta lubczyku
Szczypta czosnku niedźwiedziego
Pół łyżeczki ostrej papryki
Sól, pieprz do smaku
Około 2-3 szklanki wody
Oliwa 2 łyżki
Przygotowanie:
1. Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Płuczemy kilka razy pod wodą.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
3. Wrzucamy kurki, większe można wcześniej pokroić.
4. Gdy kurki się zarumienią, dolewamy wody, tak by w całości je przykryć.
5. Zagotowujemy, dosypujemy przyprawy i połowę natki.
6. Zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut. Gdy wody zrobi się za mało, dolewamy. Próbujemy, ewentualnie możemy dosolić bądź dopieprzyć.
7. W słoiczku mieszamy mąkę z około 1/4 szklanki wody.
8. Dolewamy mleko sojowe do duszących się kurek i rozrobioną mąkę z wodą. Mieszamy, sos powinien zrobić się gęstszy.
9. Dokładamy resztę świeżej natki.
10. Sos podajemy z makaronem lub kaszą.

 

kurki2

 

Join the Conversation

  1. Ciekawy wpis.

    Pozdrawiam 🙂

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

  2. Anonimowy says:

    ja zamiast mleka i mąki daję mleczko kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close