Grillowane placuszki z czerwonej fasoli w asyście cukinii

7/17/2014


Jeśli ktoś jeszcze sądzi, że grill = mięso, a warzywa to tylko przekąski, to niech spróbuje sycących placków przygotowywanych na okrągłej cukinii. Smak zaskakujący, delikatny, a jednocześnie letni. Połączenie godne wymagających smakoszy. Wyciągamy grille!

Składniki na placuszki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
Niewielki pęczek koperku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki keczupu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Szczypta pieprzu czarnego
1 łyżka kaszki kukurydzianej
1 łyżka oleju

Pozostałe składniki:
1 okrągła cukinia
Sól

Przygotowanie:
1. Cukinie kroimy na grube, około 1,5-centymetrowe okrągłe plastry. Obsypujemy solą, odstawiamy na kilka minut.
2. Siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy do blendera. Dodajemy czerwoną fasolę, keczup, musztardę i sos sojowy. Blenderujemy na gładką masę.
3. Dodajemy pozostałe przyprawy, posiekany koperek, mąkę, kaszkę i olej. Mieszamy.
4. Na każdy plaster cukinii nakładamy grubą (około 1 cm) warstwę masy fasolowej.
5. Układamy stroną od cukinii na tacce grillowej. Po 10-15 minutach przekładamy na drugą, fasolową stronę. Grillujemy kolejne 10-15 minut.
6. Podajemy z mieszanką sałat, kiełków i ulubionym sosem.








zBLOGowani.pl

Zobacz inne

5 komentarzy

  1. wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :D

    Gratuluję udziału w warsztatach :)

    Do zobaczenia w piątek na miejscu :)

    Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez się bardzo cieszę:) Do zobaczenia!

      Usuń

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie

Wyszukiwarka przepisów:

Durszlak.pl